Една година след пазарната си премиера в Европа, системата Opel OnStar разширява своето присъствие, добавяйки към него още 18 пазара, вкл. България, Гърция, Кипър, Румъния и др.

Новаторската система за персонална комуникация и мобилни услуги на Opel е достъпна на 19 различни езика. Продължава и разгръщането на услугата с бордова Wi-Fi точка за достъп до интернет на нови пазари, сред които обаче все още не е България.

От август 2015 г. досега услугата OnStar е регистрирала над 5,5 милиона осъществени контакти и съдействие на клиенти, които са се свързали със системата по телефона, чрез смартфон приложение, интернет сайта на OnStar или с натискане на синия бутон на системата в автомобила.

През октомври т.г. OnStar е получила около 880 000 обаждания от страна на клиенти и е изпратила 830 000 съобщения по електронна поща, съдържащи месечен диагностичен бюлетин за клиентски автомобили. Към момента всеки втори нов доставен на краен клиент автомобил на Opel е оборудван с OnStar.

OnStar cвързва клиентите на системата със специално обучен служител – не с машина. Системата не само осъществява автоматично повикване в случай на катастрофа и помага при намирането на откраднати автомобили – тя може също да помогне с дистанционно отключване и заключване на вратите, с изтегляне на желани маршрути директно в паметта на фабрично вградената навигационна система и с изпращане на редовни съобщения за техническото състояние на автомобила по електронна поща.

В зависимост от пазара, системата предлага допълнително и Wi-Fi точка за достъп до интернет в автомобила с високоскоростна 4G/LTE мобилна връзка.

Opel OnStar се предлага като допълнително оборудване или като част от серийното оборудване на определени нива на изпълнение при всички леки автомобили на марката Opel. Използването на услугите е безплатно през първите 12 месеца, след което се заплаща годишен абонамент в определен размер – 199,95 лева в България, уточниха от автомобилния гигант.