Заради ниските доходи в сектора „Услуги“ има опасност масово хората да започнат да напускат сектора. Служителите бягат заради липсата на дългосрочна заетост и лошото равнище на заплащане.

Тъй като тази сфера генерира най-голямата заетост в икономиката ни, това може да се окаже риск за макроикономическото равновесие в страната, сочат данните на КНСБ, огласени на брифинг в централата.

Заплатите в туризма са унизителни, заяви председателят на Независимата синдикална федерация на търговията, кооперациите, туризма и услугите Наташа Михова. По нейните данни средното възнаграждение на кадър в туризма у нас е около 295 евро, докато в Испания гони 2000 евро. Тези заплати идват на фона на най-успешния туристически сезон и очаквани приходи досега от близо 4,8 млрд. лв., посочи Михова.

Подобно е положението и в търговията. Там средно у нас се получават 869 лв., а в Испания – 2120 евро.

Унизително е и заплащането на българските лекари, посочи д-р Пламен Радославов от Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Нашите медици получават средно 8604 долара годишно, докато в Холандия колегите им взимат 39 405 долара, в Словакия – 13 372 долара, а в Румъния – 8813 долара.

„За разлика от туризма, който внася кадри обаче, медицината е регулирана професия и там няма възможност за чужди специалисти“, посочи д-р Радославов.

Според него е реална опасността 70-годишни лекари да помагат на нас и на нашите деца в ДКЦ-та и болници. Синдикатът иска поне 47 млн. лв. за увеличение на заплатите, за запушване поне на най-дълбоките дупки в системата – детските ясли и спешните медицински центрове.

Във ВиК-сектора бедността също е ужасяваща. Средната заплата в сектора е 793 лв, при 946 лв. средна заплата в страната. Работещите в тази сфера искат поне 15 на сто увеличение на доходите през следващата година, заяви Красимир Богоев от Национален браншов синдикат „Водоснабдител“.

Георги Петров от федерация „Енергетици“ посочи, че средната работна заплата в електроснабдяването е в порядъка на 800-900 лв. и е съизмерима със средното за страната, което слага край на легендите за високите възнаграждения в сектора . За сравнение в Македония заплатата е 650 евро , а в Сърбия – 750 евро.

Ако не се повишат доходите, изтичането на кадри в чужбина ще продължи и ще се стигне до хроничен недостиг на квалифицирани работници, заяви Любен Томев от Института за социални и синдикални изследвания към КСНБ.