България подобрила отношенията си с Русия

ГЕРБ ще се вслуша в гласа на хората и ще претвори резултатите от референдума в закон. Това обеща премиерът Бойко Борисов пред bTV. Той обясни, че се вслуша в гласа на българите, въпреки че „с намаляването на субсидията за партиите до 1 лв. за глас ще се доведе олигархията”. Аз съм убеден, но след като така искат 3,5 милиона българи, ГЕРБ ще работи за това, обеща премиерът. Той припомни, че е направил партията си без нито един лев, но предупреди, че когато няма партийни субсидии, към партийните централи щели

да тръгнат куфарчетата

„Но ГЕРБ е доказала, че може да работи без пари - така, както е работила и преди”, каза още Борисов. Той обеща да работи и за намаляване на депутатите от 240 на 120, но предупреди, че по този начин има опасност дори Ценко Чоков да влезе в парламента. Борисов пое вината, че не е разяснил на хората тези опасности. „Грешката е моя. Аз по-умен ли съм от тези 3,5 милиона, че да не се съобразя с мнението им? Не съм. Може и аз да греша”, каза премиерът.

Борисов сподели, че е гласувал „за” на референдума, но призова Слави Трифонов да поеме и политическа отговорност. „Ако мислите, че имам сън нощно време, преди да седна на другия ден до Ердоган, или да разговарям с президента Путин за енергетика, или с държавния секретар Кери да оправям това, което други надробиха преди мен, дадох си здравето“, обрисува отговорностите си премиерът. Той заключи, че властта не е никакво удоволствие и не носи никакво удовлетворение.

Според премиера второто място на Цецка Цачева на първия тур на президентските избори е защото не се е подал на популизма и търсел най-подходящия човек и знаещ кандидат, а не най-харизматичния, харесван и рейтингов. Сгреших и затова ще си понеса цялата отговорност, отсече Борисов. Той призна, че не е обмислил добре ситуацията, когато е заявил по-рано, че ще подаде оставка при загуба на 6 ноември. "Да стоим и да участваме на избори в оставка, нямаше да е честно нито към партията, нито към Цачева”, коментира министър-председателят и подчерта, че при провал на балотажа ще се оттегли.

Освен това сподели, че се е скарал на част от кметовете на ГЕРБ, които плашели „Като не е ГЕРБ, колко лошо ще стане." Не е нужно да се плашат хората. Оставете - глас народен, глас Божи", настоя премиерът. И цитира дядо си: "И без петел ще съмне.". Борисов очаквал обаче в неделя

резултатът да е друг

и хората да оценят кой е най-подготвен. Той призна, че донякъде резултатът на конкурента е наказателен вот. "Симпатизантите на ГЕРБ се бунтуваха от това, което направихме преди две години. Ние, за да угодим на патриотите, се огънахме и приехме искането им. Само че дойдоха реформаторите и викат: "Там с едно квадратче ние няма да влезем след следващите парламентарни избори. Ние пак се огънахме - само мир да е. ГЕРБ в парламента само бранеше всички. Услужливо едните избягаха, от другите двама-трима да дойдат на работа. ГЕРБ бушуваше, но всичко изпълняваше, заради мен", изтъкна Борисов. Той е категоричен, че търпи негативи и на изборите е загубил много лекари и учители, защото е бранил реформите на партньорите си в управлението. „Ако реформите бяха лесни, ДСБ нямаше да избягат от Москов. Ами всички да стоим да гледаме и да търсим кусури”, отсече Борисов.

Премиерът зададе на подкрепения от БСП кандидат на вота Румен Радев въпроса дали от това, което е искал като шеф на ВВС, има нещо неизпълнено от правителството. „Днес сме подписали за 42 млн. лв. за ремонт на 10 двигателя, за нови двигатели, с огромен ресурс. Имаме 9, ще станат 16 самолета", каза Борисов, като напомни, че държавата си е върнала завода „Авионамс“.

Борисов отчете, че са били подобрени и отношенията ни с Русия, като даде пример със завърналите се туристи, повишения стокооборот с 14% и опрощаването на 90 млн. лв. лихви за „Белене”.

Трябвала стабилност за председателството на ЕС

Ако 2017 година не е спокойна, по-добре да се откажем от председателството на ЕС. Това обясни премиерът Бойко Борисов. Според него през 2018 година държавата трябвало да спи от спокойствие. Премиерът каза, че дори съжалявал, че толкова много магистрали е направил. Явно не това искали хората - показал първият тур на президентските избори. „Мислех, че когато санираме блокове, за всеки празник по над 50 милиона бонуси за пенсионери... В момента над 3 милиарда е излишъкът в бюджета, изплатихме на предишните бакиите, и изведнъж - протестен вот. Защо? Явно това не е приоритетът", заключи премиерът.