НАСА обяви нови планове за извеждане в орбита на "ята" от сателити, които да изучават и най-малките детайли за Земята и метеорологичните условия, съобщи Space.com. Космическата агенция вече е готова с първите минисателити, които ще бъдат изведени в орбита още тази година.

Агенцията ги нарича Smallsats (малки сателити), като те ще имат най-различни версии за съответните проучвания. Те са предпочитани от стандартните сателити, защото са много по-евтини за производство и извеждане в орбита. Освен това могат да се добавят като полезен товар към други мисии и да се изстрелват в Космоса с тях. Ниската им цена ги прави достъпни и за частния сектор и научни институции.

Осем такива сателити ще направят формация около районите на Земята, където има най-много урагани. Те ще помагат за прогнозите и анализите на ураганните бури и ще бъдат изведени в орбита н 12-ти декември т.г.

По-късно този месец три малки сателита ще излязат в орбита и заедно ще анализират парниковия ефект. Те ще са пробни и ако работят добре, към тях ще бъдат присъединени десетки други със същите функции.

Други 12 минисателита ще анализират тропическите циклони и замърсяването на въздуха. Въпросните сателити са съвсем малки. Те са колкото кутия с мляко и тежат 3.6 кг. Те ще обикалят над тропиците веднъж на 30 минути и практически ще могат да измерват случващото се в почти реално време. Ще се намират на 560 км. над земната повръхност.

Това е само началото на мисията на минисателитите. Тези мисии поставят основата и ако са успешни, ще бъдат пуснати още десетки подобни сателити, с най-различни функции и цели. Те ще отворят вратата и за много нови партньорства, коментират от НАСА.