ГЕРБ обмисля да подкрепи референдума на Слави Трифонов. Това каза в парламента председателят на парламентарната група Цветан Цветанов. Референдумът на Слави не успя да стане задължителен, но ще се гледа от парламента. "Отдавна ГЕРБ е за смесена система и мажоритарният елемент е добър", уточни Цветанов.. 

Провокиран от лидера на БСП Корнелия Нинова, която каза от трибуната, че ГЕРБ е загубила изборите и сега всява страх в обществото, Цветанов отговори, че дестабилизацията идва от тях. 

"Нека си спомним, госпожо Нинова, когато говорите, че в Сливен ще спира токът, нека си спомни наследството, което оставихте на Сливен - 40 милиона лева. Кой ще ги плаща? И в Смолян оставихте 25 млн. лева. катДа не забравяме какво се случи с КТБ по време на вашето управление", обясни Цветанов. Той припомни, че именно БСП си е играело със страховете на хората, като е плашело, че страната ще се превърне в гето за бежанци.

"И, да, хората имат съменние, че санирането може да спре. Вие имахте възможността да представите такава политика във вашия мандат, то е възможно да продължи, когато има достатъчно приходи в бюджета и нека си припомним какъв дефицит оставихте на правителството", изреждаше още Цветанов, като не пропусне да изтъкне, че последното правителство на БСП е работило в условия на заграждения. "Вие харчите, така че държавата задлъжнява, а ние после трябва да стабилизраме, а вие да си правите популистките изказвания", каза още Цветан Цветанов. 

Той все пак поздрави БСП за добрия резултат на изборите. "Трябва да сме коректни, че вие успяхте да постигнете този резултат", каза председателят на ПГ на ГЕРБ. 

Спорът на депутатите започна, след като управляващите предложиха да се приеме проект, според който Народното събрание да не работи тази седмица заради изборите, като комисиите също няма да работят, а другата седмица във вторник да има извънредно заседание, а петъчният ден да бъде с удължено работно време. Цветанов се аргументира: "Смятам, че днес ще намалим политическото противопоставяне, за да се концентрираме върху бюджета".

"За 17 минути изговорихте 21 лъжи. Преборих ги", каза от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Каквото и да говорите, народът се произнесе, а той каза, че вие губите", добави тя. 

"Не чухте нищо, което казаха хората на изборите в неделя, че искат депутатите да работят", каза още Нинова и беше категорична, че ГЕРБ е загубило първия тур и вместо да си вземе поука от грешките , внася страх и нестабилност и катаклизми в страната. 

"Не плашете хората, ние сме гарант на спокойствието на гражданите и работата на институциите. С падането на ГЕРБ не пада България, а обратното - изправя се", заяви Корнелия Нинова.  

"Не правете от загубата си национална трагедия, щели да спрат еврофондовете и да се върне тоталитарният комунизъм, щяло да спре санирането, майчинството, дървата. В Ловешко раздавата по 2 кг кайма и един хляб, а в Бургас ще спирате парите за града, а в Сливен осветлението. Така избори няма да спечелите - каните се да манипулирате и фалшифицирате. Това е агонията на една загуба, но няма да е агонията на България, а новият път на страната. Народът иска промяна, уважете гласа на хората, тя ще стане въпреки вас", бяха думите на лидера на БСП към ГЕРБ. 

Думата в парламента взе и депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, който се обърна към БСП, че иска да връща на власт ДПС. "ДПС е изтъргано и 2 години никога не е било толкова в ъгъла", каза той.