"Да, ние можем!" С този слоган започна всичко. Макар и да е още рано за глобални оценки, не едно и две действия на Обама ще останат в учебните като исторически.

Той изтегли американските сили от Ирак и ликвидира лидерът на Ал-Кайда Осама бин Ладен, припомня Bulgaria ON AIR.

Обама е президентът, който постигна споразумение с Иран за ограничаване на Ядрената програма и обърна курса спрямо Куба датиращ още от Студената война.

"Днес САЩ отварят нова страница във връзките си с народа на Куба. Това е най-значимата промяна в нашата политика от повече от 50 години насам. Ние ще сложим край на остарелия подход, който в продължение на десетилетия пречеше на напредъка на нашите интереси и вместо това ще започнем да нормализираме отношенията между нашите две страни".

Външната политика на Белия дом, под управлението на демократа, има и някои спорни точки. През този период ударите с дрони в Пакистан и региона се увеличиха 700 пъти, операцията в Афганистан ескалира, а до затварянето на Гуантанамо - едно от предизборните обещания на Обама, така и не се стигна. Една от причините - непрекъснатото противопоставяне на доминирания от републиканците Конгрес. Той блокира много от мащабните реформи на президента демократ в различни сфери.

Въпреки това успя да въведе редица промени, с които да предостави временни разрешителни за работа и шофьорски книжки на 5 млн. мигранти без документи. Реформата предпазва от депортиране хиляди родители и деца на американски граждани, влезли нелегално в страната.

Първият чернокож президент на САЩ беше и първият от десетилетия обърнал сериозно внимание на околната среда.

"Заплахата от климатичните промени е сериозна. Тя е неотложна и нарастваща. Историята ще съди отговора на нашето поколение на това предизвикателство. Ако се провалим, ако не посрещнем смело, незабавно, заедно, рискуваме да обречем бъдещите поколения на невъзвратима катастрофа.

Президентът въведе драконовски регулации, изискващи от автомобилната индустрия по-чисти коли, а от доставчиците на електричество намаляване на вредните емисии. Така енергията, произвеждана от вятърни и слънчеви централи, е на път да се увеличи три пъти.

Що се отнася до икономиката, след като Обама се настани в Белия дом, безработицата спадна. Финансовата му политика спаси автоиндустрията и банковия сектор на ръба на бездната след кризата от 2008 г.

Той увеличи болничните и заплатите на федералните служители, реформира пенсионната система и Програмата за студентските кредити.

Едно от най-значимите му постижения обаче е реформата ObamaCare. Благодарение на нея днес 20 млн. американци могат да се ползват от здравни застраховки.

Значителна крачка напред президентът направи и с контрола на оръжия. Това стана след поредната смъртоносна престрелка, при която загинаха 20 ученици от началните класове.

"Всеки път, когато си помисля за тези деца, се вбесявам. И между другото това се случва на улиците на Чикаго всеки ден.

Обама предложи задължителни проверки на миналото на купувачите на оръжие и на разширяване на проверките на продавачите. Бъдещето на тази реформа обаче е в ръцете на неговия наследник. Според анализатори, ако това бъде Хилари Клинтън, тя ще може затвърди редица промени, въведени от сегашната администрация. Обратно опонентът Доналд Тръмп би могъл да направи крачка назад относно някои реформи.

Накъде поемат Щатите ще разберем до минути.