Пловдивска лаборатория успя да произведе мицел за контролирано отглеждане на т. нар. гъба на милионерите - смръчкула, съобщи в. "Марица". Това  уникален диворастящ продукт, който е на границата между ядивните и лечебните гъби. У нас този вид гъба е малко позната, но през последните години е изключително търсена в кулинарията заради ценните си хранителни съставки и уникалния вкус. Освен това смръчкулата е в основите на цял раздел от фунготерапията и вече се използва от редица фармацевтични компании като лекарствено средство. Заради огромния интерес към Morchella SPP, както е латинското название на гъбата, опитите да се култивира започват преди повече от 100 години. Едва през последното десетилетие обаче световната наука достига реални резултати,  гарантиращи успешно контролирано и стабилно индустриално производство.

Неслучайно старите планинари я наричат „гъбата на милионерите“, защото да намериш голямо находище от смръчкула в гората, е като да изровиш гърне с жълтици от земята, а още първите опити за контролирано производство дават изключително висока рентабилност. Цената й се движи между 10 и 20 евро. Срокът на откупуване на инвестицията е едва 5 месеца, а нормата на печалба над 400%.  

На пазара има огромна ниша за производство на смръчкула, защото гъбата все още се среща основно като диворастяща, пояснява един от собствениците на пловдиската лаборатория с роден принос в контролирания добив биотехнологът Величко Спасов.Той има огромен изследователски и инженерен опит. Бил е ръководител на научно-техническо звено в „Биовет“ преди 1989 година. След промените е работил като консултант на френски и италиански компании. Сега се е заел сам да произвежда гъбен мицел заедно с колегата си Красимир Ангелов.

В природата тази гъба расте върху бедни почви. Тя е първото нещо, което се появява след горски пожарища. В същото време при култивиране може да се отглежда в монокултурни райони, където другите растения се виреят. Другата голяма екстра е, че смръчкулата е изключително подходяща като втора и дори трета зимна култура. Така тя осигурява добри приходи във времето, когато градината или неотопляемата оранжерия си почиват, допълва Спасов.

Новата технология все още не е изпробвана в България, но Величко Спасов и Красимир Ангелов вече са отгледали партида с мицел за контролиран посев на смръчкула.  Те предлагат и технология за индустриално производство в различни варианти - на открито върху предварително подготвени лехи, в специално оборудвани гъбарници или в овощни градини. Всеки изкушен от може да пробва късмета си, като сам трябва да избере метода на отглеждане и обема на площите за реколтиране. Като хоби или като бизнес, начинанието наистина си струва. Ако искате да опитате, направете първите стъпки, като се информирате за посевните норми и технологията на адрес www.micel-bg.com.