886 406 лева парични дарения са отчетени до момента пред Сметната палата от всички участници в президентските избори. Паричните дарения са 1731, непаричните – 1728, 61 автомобила и 89 услуги са безвъзмездно предоставено на кандидатите за държавен глава.

Съгласно Изборния кодекс участниците в предизборната кампания за президент и вицепрезидент на Република България са задължени в срок от 30 работни дни след приключване на кампанията да представят отчет пред Сметната палата. Това трябва да е отчет, който да съдържа информация за приходите, които са реализирали, реално извършените разходи, както и поетите задължения, съобщи "Труд".

Сметната палата е задължена да публикува тези отчети на своята интернет страница, за да може гражданите да бъдат информирани за това какви финансови ресурси са използвали участниците в предизборната кампания.

Новото в тази предизборна кампания е, че дарителите, които са направили дарение над 420 лева, трябва да декларират произхода на дарението. Ако не направят това, те подлежат на санкции до 3000 лева.