В последните години най-голямата социална мрежа в света - Facebook, се радва на огромен потребителски и финансов успех. Но тя все още има един конкурент, който не погълна, и който отнема все повече от вниманието към нея на тийнейджърите. Това е Snapchat. 

Марк Зукърбърг и компания успяха да привлекат тази аудитория чрез Instagram, която купиха през 2012 г. и днес има милиони потребители. Но създателят на Snapchat Евън Спийгъл не им продаде платформата си.

През годините от Facebook опитаха да убият конкуренцията, клонирайки части на Snapchat в мобилни приложения, например Slingshot, което се провали. Не им се получи. 

В последната седмица, при обявяването на бизнес резултатите си за последното тримесечие, Зукърбърг обясни, че Facebook вече вижда камерата на телефона като бъдеще на това как хората споделят и комуникират. "В повечето социални приложения днес една текстова кутийка все още е началният начин, в който споделяме", каза той. "Вярваме, обаче, че камерата скоро ще бъде основният начин, по който го правим", посочи Зукърбърг. И, въпреки че не спомена директно Snapchat, стана ясно, че Facebook започва пълна атака срещу софтуерната платформа за споделяне, коментира в Business Insider Алекс Хийт. 

Връзката се прави, защото Snapchat (което е собственост на Snap Inc.) наскоро опрости мисията си до изявление, че това е "компания на камерите" ("a camera company"). Snapchat започна като мобилно приложение за споделяне на изчезващи съобщения. С годините успя да разтърси настоящия модел на писане, да опровергае твърденията че служи само за писане на еротични съобщения и еволюира до рязко нарастваща социална мрежа, с над 150 млн. активни потребители дневно. 

150 млн. дневно активни хора не е много, в сравнение с числото на Facebook - 1,18 млрд. Но Snapchat представлява екзистенциална заплаха за Facebook, защото тя успя да създаде иновация и да промени пазара - предефинира как хората споделят - чрез снимки и видеоклипове. Докато Facebook остана услуга за свързване на хора с други хора. Snapchat популяризира нов начин на комуникиране, който е много визуален, ефимерен и развлекателен. 

Без ежедневни селфита и дъги върху снимките, Snapchat е проблем за Facebook на много нива. Тя се състезава за все повече от дигиталните рекламни бюджети, които иначе биха били похарчени във Facebook. Вече я приемат, освен тийнейджърите, и по-горното на възраст поколение. Facebook се тревожи да не изгуби точно тази демография, за което има сформиран специален екип, който да се занимава с измисляне на начини да я задържа. 

Припомняме, Зукърбърг опита да направи Snapchat част от семейството на Facebook, както стори с Instagram и WhatsApp, и предложи да я купи през 2013 г. за около 3 млрд. долара. След отказа си, компанията се разви и сега планира първично публично предлагане, в което може да бъде оценена до 40 млрд. долара. Днес я оценяват най-вече на около 20 млрд. долара. 

Тази седмица стана ясно също, че Alphabet - инвестиционното подразделение на Google, тихо и без много шум е инвестирало средства в Snap Inc. - компанията майка на Snapchat. 

През май 2016 г. Snap Inc. събра нов обем инвестиции на стойност 1,81 млрд. долара.