Властите в Германия разследват и председателя на съвета на директорите на Volkswagen (Фолксваген) във връзка с "Дизелгейт". 

Автомобилният гигант съобщи днес, че германската прокуратура е разширила разследването по скандала "Дизелгейт", като вече е включен и председателят на съвета на директорите на компанията Ханс Дитер Пьоч, който е обвинен в пазарни манипулации, информират световните агенции.

Той бе главен финансов директор на автомобилостроителя, когато през септември 2015 г. стана известно, че компанията е манипулирала данни от тестовете за отделени вредни газове на дизеловите си автомобили.

В изявление днес Фолксваген уточни, че прокуратурата в германския град Брауншвайг сега разследва трима членове на съвета на директорите, включително Пьоч.

Заради твърдения, че не са информирали навреме инвеститорите са разследвани бившият главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн и сегашният директор на марката Херберт Дис.

Фолксваген посочва, че "въз основа на внимателно проучване на вътрешни и външни правни експерти компанията е затвърдила мнението си, че членовете на съвета са изпълнили задължението си да информират инвеститорите според германския закон за капиталовите пазари".

Преди малко повече от година Фолксваген призна, че е манипулирал данните от емисиите вредни газове при над 11 милиона дизелови автомобила по света. Това доведе до най-голямата криза на групата в корпоративната му история.