Ритъм, движение, танц и креативност събраха 35 младежи от 11 страни в столицата на Хърватия – Загреб. Младежките работници Людмила Любенова, Петя Бонева и Вероника Миланова представиха България, Русе и Младежкия дом в тренинг курс „Танцови инструменти за включване“.

В периода 28.10 - 04.11.2016 г. участниците обменяха опит, обсъждаха как да приложат танца като метод в неформалното образование. Проекта бе насочен към танцьори, желаещи да се развиват професионално в сферата на танцовото изкуство. Друга цел на проекта бе да се изготви наръчник „Танцови инструменти за включване”. В допълнение към различни методи и инструменти, свързани с танци, наръчника ще се състои от коментари на танцьори и треньори от страните партньори по темата за социалното включване на младите хора и подобряване на социалния живот чрез танц. Освен представители от България, участие взеха и от Хърватия, Словения, Испания, Полша, Словакия, Литва, Италия, Гърция, Румъния и Чехия. Всекидневните занимания включваха дискусии, разучване на нови танцови техники и методи, работа по групи, импровизации и др.

Най-интересен за участниците бе иновативния метод „Side Performing“, който провокира артистите да създадат перформънс, вдъхновен от заобикалящата ги среда. Българските участници представиха композиция, породена от красотата на градския парк в Загреб. Част от дейностите на проекта беше и специално организираната междукултурна вечер, на която страните представиха обичаи, храни и напитки. Партньорите в тренинга останаха очаровани от българските обичаи и традиционните ястия.

Младежките работници се завърнаха с много нови идеи, емоции и покани за съвместни проекти.