Не сме търговци на гласове, няма да употребяваме резултата си от първия тур. На балотажа има три варианта – двамата останали кандидати и „не подкрепям никого”. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки в коментар за първия тур на президентските избори.

Попитан дали Патриотите искат да участват във властта, Джамбазки отговори, че на следващите избори ще се борят за резултат, който да им позволи да управляват държавата. Не сме говорили кога ще са най-подходящи парламентарни избори, добави той. Няма как да се случи да управляваме с подкрепа на турска партия, включително то Реформаторския блок, добави той. Джамбазки не коментира и думите на Бойко Борисов за бъдеща оставка.

По темата „бежански проблем” Джамбазки отговори, че Патриотите ще опитат да направят европейски референдум за нова европейска политика за отблъскване на нелегални мигранти. Това означава да не се приемат нелегални мигранти и да се прекрати политиката на т.нар. „горещи точки”. Връщаме мигрантите там, откъдето са дошли – Афганистан и Пакистан, беше тезата на Джамбазки.

Джамбазки изрази удовлетворение от задължителното гласуване и се възмути от изборния процес в Турция. Там се попълваха декларации отвън, от изселнически организации, а не вътре в секцията, както е по закон. Всичко се случва под диктовката на Ердоган, заяви евродепутатът пред Нова телевизия.