Иновативна бизнес идея, голяма доза ентусиазъм и подготовка в продължение на година и половина - тези три на пръв поглед простички съставки стоят в основата на един готов продукт. А той не е какъв да е продукт! Това е първият електрически скутер на русенската компания „Моторета Груп“, който е на пазара от няколко седмици и интересът към него вече е огромен. Наред с любопитната идея за създаването на електрически скутер има и още една изненада.
Моторът на всичко това е 29-годишната русенка Деси Николова
която от седем години живее в Китай. Всъщност тя самата се запалва по електрическите скутери преди четири години и оттогава се придвижва по този начин.
В големия град това ми дойде като спасение. Като всички останали, първоначално изпитвах страх да не падна, да не ме блъсне някой, но толкова бях уморена да се боря с трафика всеки ден, че един ден просто реших, отидох в магазина и си купих електрически скутер, споделя амбициозното момиче. До онзи момент Деси никога не се е качвала на нещо подобно, но успява лесно, бързо и без премеждия да се прибере у дома, а оттогава верният й спътник е неотлъчно до нея. 
Деси е завършила Гимназията по европейски езици, а след това „Индустриален мениджмънт“ в Русенския университет.
В Китай работи в сферата на продажбите и бизнес развитието
като има късмета да си партнира с едни от най-големите фирми в световен мащаб. За седемте години живот в Поднебесната империя тя винаги се е опитвала да бъде добър посланик на България и да засилва интереса на хората към страната ни. Благодарение на нея е осъществен и първият контакт за обмен на студенти между Русенския университет и един от водещите технически университета в източната страна. Младата дама е участвала и в помощните акции след голямото земетресение през 2008, както и в няколко телевизионни продукции, промотирайки българското кисело мляко и розови продукти. 
И като голяма част от българите зад граница Деси също обмисля възможността да се завърне в родината, но решението да напусне работата си в една от най-бързо развиващите се технологично държави е колкото вълнуващо, толкова и плашещо. 
Научих много, видях много, показах много и макар това да ме промени до голяма степен,
желанието ми да се върна в България един ден остана
Известно време търсих подходящата възможност да се завърна и след като не я намерих, реших да си я създам. Човек не постига, ако не опита. Това е, което ми подсказва сърцето и именно него съм решила да слушам, споделя момичето.     
Затова и Деси се захваща с поредното интересно начинание, като основната й цел е България и Русе също да се наредят сред развитите европейски държави и градове, които успешно интегрират електрическите автомобили и скутери като алтернативно транспортно средство.
Електрическото движение става все по-популярно навсякъде по света поради две прости причини -  екологичните условия в световен мащаб са все по-критични и този тип придвижване дава възможност на
всеки човек да даде своя малък принос в борбата с глобалното замърсяване
Икономичността е другият привлекателен фактор особено в условията на икономическа криза и все по-урбанизираните градове, смята младата русенка. Тя проявява изключителен интерес към екологията и може да се похвали с доста проекти зад гърба си в сферата на управлението на отпадъците. Преди месец пък е избрана да участва в екопроект, в който заедно с група ентусиасти ще търсят начин да направят рециклирането по-интересно за широката публика.
Обичам високите скорости и често вземам участие в социални инициативи, особено такива, свързани с деца. В „Моторета Груп“ реших да обединя тези си интереси, споделя Деси, която подготвя проекта от година и половина. Имахме нелеката задача да подберем най-добрите компоненти, да направим една оптимална конфигурация, която в същото време да обосновем с цена, достъпна за българина. Изчаквахме тествания и сертифициране след това, но ето, че вече сме тук, разказва тя. 
А само месец след пускането на пазара на първия електрически скутер, фирмата може да се похвали, че всички, които са виждали или тествали скутерите, са влюбени в тях. Затова и съветват тези, които все още изпитват съмнение, да са по-смели и да опитат.
Всъщност скутерите се сглобяват в Китай, както всичко в днешно време
като „Моторета Груп“ има подписан договор с най-големия завод в този сектор. В Русе пък се намира главната складова база и сервизен център, от който фирмата ще обслужва партньорите си в цялата страна. Като горда русенка Деси никога не се е замисляла да позиционира фирмата другаде, а основното й желание е да спомага за популяризирането на града като място за бизнес и иновации. 
Работим по наша технология, сертифицирахме и тествахме всичко в държавната автомобилна агенция на Великобритания като независим орган, за да сме сигурни, че отговаря на всички европейски закони и можем да представим един наистина качествен продукт, казва амбициозното момиче.
Елетрическите скутери на „Моторета Груп“ имат безброй предимства, но безспорно най-голямото е цената.
Разходът на енергия е само 1 лв/100 км
Толкова всъщност е и цената на билетчето в градския транспорт, само че за същата сума караш цяла седмица, подчертава Деси. Освен това пътните такси са минимални и скутерите са освободени от винетни стикери. В по-натоварените градове, където трафикът и паркирането са проблем, скутерите също идват като чудесно улеснение. За разлика от велосипедите скутерите не ни ограничават в избора на облекло, а това е един изключително важен фактор особено за дамите.
В скутерите на „Моторета Груп“ се използва една от най-мощните батерии, които спомагат за достигане на максимален пробег от 60 км на зареждане. Все пак максималният пробег зависи до голяма степен от мощността на батерията и електродвигателя, като има и други второстепенни фактори, сред които климатичните условия, теглото на водача и стилът на спиране.
Деси обяснявва, че при скутерите
няма поддръжка, тъй като те не оперират с никакви течности или масла
тоест няма нищо за смяна. Животът на батерията отново зависи от няколко фактора, но най-вече от честотата и стилът на зареждане и управление. Технически батерията е направена да издържа пълни 370 цикъла, преди да започне да губи от своята мощност - подобно на телефоните. Това обаче не означава, че след 370-ия цикъл не може да се ползва, подчертава младата русенка. 
Компанията далеч не насочва продукта си само към еко ентусиастите или привържениците на мотори. Напротив - гледат на скутерите като масов продукт и искат да дадат на обществото алтернативно превозно средство, което освен да пази градовете ни чисти, може да улесни ежедневието и бюджета ни.
Не работим с готов продукт, а сами избираме какво да влезе в скутера като компоненти, което технически ни прави изключително конкурентни. Даваме възможност на
клиентите да изразят себе си, персонализирайки цветово скутерите
и така заедно създаваме крайния продукт, обяснява Деси. 
А за желаещите да се сдобият с електрически скутер в началото на октомври официално стартира и сайтът www.motorettagroup.com, където се приемат поръчки и именно там клиентите имат възможност да зададат своите цветови предпочитания. 
Решихме да не бързаме с изграждането на магазин, защото искаме първо да видим какъв би бил интересът на клиентите, какви продажби можем да очакваме и тогава да изградим по-локализирана продажбена стратегия. Въпреки това поддържаме минимални бройки на склад, даваме възможност желаещите да тестват скутерите в 3 града в България и осигуряваме директна връзка с нас по телефон и имейл в случай на въпроси, обяснява амбициозното момиче. 
Стартът на кампанията на „Моторета Груп“ за популяризирането на екологичното движение по пътищата в България беше
подкрепен от нашумялата млада поп изпълнителка Гери Никол
И тъй като Деси има ясна визия как иска да развие компанията, идеята именно любимката на тийнейджърите да е част от проекта датира в плановете й от самото начало. 
Сама по себе си Гери Никол е иновативна и също като нас иска нещата в България да се случват. Много млади хора й подражават и използвахме това, за да ги запознаем с един по-различен продукт. Изключително сме щастливи, че имахме шанса да реализираме тази си мечта и да работим с нея. Имаме още материали с нея, които ще публикуваме впоследствие. Всички, които желаят да ги видят, могат да ни следват в социалните мрежи. От фирмата силно се надяват и други известни личности също да подкрепят идеята им, а Деси е категорична, че всички трябва да работим за създаването на една по-чиста България. В крайна смекта водата и въздухът са за всички, известни или не, и не виждам защо да не се подкрепим, допълва младата русенка.
Деси няма инвеститори зад гърба си и прави всичко самостоятелно
а всяка подкрепа за нея означава много и всяко едно окуражение е безценно. Всички в обкръжението й я подкрепят изключително много и вярват в идеята и нейната реализация. Всеки помага с каквото може - със съвети, със споделяне в социалните мрежи, за което тя е изключително благодарна. 
Остава само достъпните като разход на километър пробег електрически скутери да привлекат вниманието на повече хора и особено на младежите.