Хората с увреждания не ги виждаме по екраните, те не участват в дебати, но към тях е насочен целият протестен вот. Това обяви на пресконференция Петър Савов от Инициативен комитет за хората с увреждания. Той уточни, че в предизборно време отделни кандидати се опитвали да яхнат проблемите на хората с увреждания.

"Тези сили никога няма да управляват, но всъщност те искат нашия глас, за да могат да го изтъргуват", предупреди Савов. "Освен хора с увреждания, ние сме и личности, които имат капацитет, възможности и желание да се интегрират в нашето общество", каза още той.

Савов заяви, че общността им не е представена в нито една от властите и било крайно време тази група да излезе от шаблона на НПО-то, които се съобразяват с източниците си на финансиране. "Там, където се взимат решенията, хората с увреждания ги няма. Всички знаят как примерно дори един човек с увреждане в дадена власт може да направи неща, които да бъдат доста значими", заяви Савов. Той даде пример с програмата "Асистент за независим живот" на Столична община.

"Трябва да се създадат предпоставки и условия обществото да използва потенциала на хората с увреждания", настоя той. Според него лошото на политиката за хората с увреждания в България е, че не са отчетени два много важни европейски принципа: първият - за хората с увреждания нищо не е направено, докато всичко не е направено и вторият принцип е нищо за хората с увреждания, без хората с увреждания.

На пресконференцията стана ясно, че онлайн платформа за хората с увреждания ще картотекира квалификацията им с оглед намирането им на работа. Идеята представи Ивайло Петров, който от седем години е с ампутиран ляв крак и страда от съпътстващи ампутацията заболявания.

Той заяви, че идеята е платформата да събере на едно място информация за хората с увреждания в България, за тяхната квалификация, степен на образование, за да може на последващ етап да се търси контакт с работодателските организации, за да бъдат наети на работа.

"Ние ще дадем възможност на работодателските организации да влязат в пряк с контакт и да намерят работна сила", обясни той. Следващ етап от развитието на платформата е прецизирането на проблемите на хората с увреждания, свързани с медицинското обслужване, достъпната среда, възможностите за спорт.

В по-дългосрочен план създателите на този инициативен комитет желаят да предизвикат обществен дебат за това дали хората с увреждания в България имат нужда от безгласни НПО-та, издържани, но и контролирани от държавата и или от реално и достойно присъствие в държавните институции съобразно тяхната квалификация и възможности. По последни данни на Евростат хората с увреждания в България са 12%.