Изследователи от Южна Корея разработват нова технология за борба с онкологичните заболявания. Целта им е да победят рака с помощта на нанороботи.

Теоретично, нанороботите могат да се справят с рака в световен мащаб, пише Fareast Gizmos. Главна особеност на разработката се състои в нейния принцип на действие, който предвижда не само борба с раковите клетки, но същевременно и защита на здравите клетки на човека.

Нанороботът представлява по същество „храна” за тумора, който го поглъща. Веднъж попаднал в тумора, нанороботът започва да разрушава отвътре неговата структура. Именно този подход намалява риска от повреждане на здравите клетки в процеса на лечение.

Вече са създадени няколко екземпляра на наноробота за целите на лабораторни изследвания. Серийната версия на нано-устройството ще бъде направена от злато или титан. Управлението ще се извършва с помощта на специален прибор, който ще въздейства на робота чрез ултразвук.

В своята работа нанороботът използва метод, наречен фотодинамична терапия, но изследователите не разкриват подробности за него.

В момента нанороботът е пригоден за използване само за лечение на рак на кожата, но и това е сериозен успех за учените. В бъдеще те планират да създадат модификация на робота за използване и в други области на онкологията.