Момче на 19 г. се оплака, че е било пребито от служители на МВР в ареста, които даже са ползвали електрошокова палка срещу него, предаде "Нова" телевизия.

Иван, който е джудист, твърди още, че униформените са го накарали да подпише признание, че е пребивал бежанци. Това се случва преди един ден около Сточна гара, където той и негов приятел били задържани заедно с още трима души.

"Ритаха ме в лицето с ботуши. Тук ми е подута челюстта от тази страна. Следа от елетрошока на ребрата", посочва Иван Бишкаров.

Версията на МВР обаче е различна: според нея двете момчета побегнали от патрулката, а в гонката Иван ударил с юмрук в лицето полицайка, която в момента е с комоцио в болница. Накрая ги заловили и ги завели в Пето РПУ. Раните по тялото на джудиста те обясняват с това, че се е спънал и паднал, докато е бягал.

Според bTV всички се задържани се оплакват, че са бити и измъчвани от МВР. Полицията обаче твърди, че петимата, въоръжение с боксове, са нападнали група мигранти и са пребили 10-годишно момче, счупвайки му крака, докато останалите нападнати са избягали в близкото заведение.

На мястото пристигнала патрулка, при вида на която Иван Башков и неговият приятел побегнали, а другите трима не оказали съпротива.

„Ние си ходехме спокойно и те ни спират... и ни вкарват в патрулката. С белезници, с всичко. Стегнати белезници. По пътя ни биха, и в колата. И после в районното ни джобиха. После ни вкараха в тоалетната, с кубинки ни ритаха, с електрошоци... имам белези навсякъде....”, твърди пред bTV друг задържан от полицията, който моли за анонимност.

„Има задържани 5 лица. Три от тях са задържани в непосредствена близост до мястото на извършеното деяние. Други две са направили опит да избягат от полицейските служители. Едно от лицата при опита за бягство е паднало. При опит на служителите да му бъдат поставени белезници същият е нанесъл удар на служителка в 5 РПУ”, каза директорът на СДВР Младен Маринов.

Според разследващите, задържаните са част от група, която прави наказателни акции срещу мигрантите в София и това не е първата им проява. Някои от тях имат криминални регистрации за хулиганство и нанасяне на побои.