“Айнщайн” е супермодерен робот за лапароскопски операции, който в момента е в софийската болница “Шейново” и ни е предоставен за временно ползване, представи апарата шефът на лечебното заведение д-р Румен Велев на кмета на София Йорданка Фандъкова.

“Апаратурата позволява получаване на триизмерен образ при извършването на лапароскопски операции, което подобрява качеството на образа и спестява време при операциите. Това щади пациента, защото намалява времето, в което пациентът е под упойка”, обясни д-р Велев. Фандъкова обеща, че ще направи всичко възможно да отдели 280 000 лв. за апарата.

“Инвестициите в болницата през тази година за нова апаратура и ремонти са общо 720 000 лв., като за 350 000 лв. са за мобилна апаратура. С нея могат да се правят прегледи извън лечебното заведение, дори и на деца до 3 години. Инвестициите в модернизацията на лечебното заведение продължават”, съобщи столичната кметица.

Йорданка Фандъкова каза още, че скоро ще бъде открито модернизирано неонатологично отделение в друга общинска гинекологична болница - Първа САГБАЛ “Св. София”, където Столична община също инвестира в подобряването на материалната база и купуването на нова, модерна апаратура.