Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлага да се въведе компенсаторна такса като глоба срещу водачите, които шофират без винетка. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред журналисти при инспекцията на виадукт "Елешница", цитирана от пресцентъра си.

Тя съобщи, че в момента са пуснати за обществено обсъждане проекти на промени в Закона за движение по пътищата и наредбата към него за пътните такси, след което ще бъдат предложени законови промени, за да се налагат по-строги санкции срещу нередовните превозвачи.

Спиране на превозното средство от движение, налагане на глоба и плащането й на момента са част от мерките в борбата с нередовните водачи. Предвидена е достатъчно сериозна глоба като размер, за да може да гарантира, че ще "минимизира в максимална степен" опитите за злоупотреба и шофиране без винетки, посочват от министерството.

Министър Павлова съобщи, че при проверки това лято е установено, че около 95% от гастарбайтерите, които преминават транзитно през страната, са били без винетен стикер. "Сега въвеждаме солени глоби и възможност за спиране от движение на автомобил, защото това е недопустимо", подчерта Павлова.

Министърът допълни, че този вид наказателна такса ще се налага и плаща на момента, като след заплащането й ще се дава винетен стикер с валидност 24 часа.

"Пътуващите българи са по-изрядни. Виждаме голям проблем при гастарбайтерите. При проверени 10 хил. транзитно преминаващи автомобили и превозни средства 9 хил. са или с незалепен стикер, или невалиден непродупчен, или без закупен стикер", каза Павлова.

След увеличаване на цената на винетките са събрани 100 млн. лв. повече, като сумата надхвърля 300 млн. лв., показват данни на министерството.

Като брой продадени винетки се отчита също сериозно увеличение - с около 200 хил. стикера. Средногодишно се продават около 5 млн. бр. винетни стикера, като повечето са с валидност за една година.

Данните показват, че има намаление в продажбата на седмични винетки за сметка на сериозно увеличение на продадени месечни стикери.