Пет години, след като цунами затвори ядрената централа Фукушима I в Япония,  градовете в околността за призрачни, необитаеми и сякаш замръзнали във времето, пише „Дейли Мейл“. През март 2011 г. земетресение с магнитуд 8,9 по скалата на Рихтер предизвика цунами край бреговете на североизточна Япония, което доведе до експлозия в ядрения реактор в централата, която се намира в префектура Фукушима.

На 22 април всеки, който се намира в радиус от 20 км от АЕЦ „Фукушима“ е принуден да напусне и районът е напълно отцепен. Сега градската зона там изглежда като извадена от апокалиптичен филм – недокосната и необитаема.

По-рано тази година трима шефове в Токийската електрическа компания (ТЕПКО) бяха обвинени в професионална небрежност, довела до смърт и наранявания.

Те са обвинени за нараняванията на 13 души, включително войници, които са били изпратени да помогнат и за смъртта на 44 пациенти, принудително евакуирани от близка болница.

Цунамито уби повече от 18 хил. души, а Фукушима е най-тежката ядрена авария след Чернобил, въпреки че няма доказателства, че нечия смърт е била пряко следствие от аварията в ядрения реактор.