Демонстрация на машинно гласуване за изборите за президент и вицепрезидент бе направена в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Комисията даде последния си регулярен брифинг преди провеждането на изборите в неделя, 6 ноември.

Машинно гласуване ще има в 500 секции в различни по големина общини в цялата страна. То е въведено само за избора за президент и вицепрезидент.

Гласуването ще е реално, а не експериментално, обясниха от ЦИК. Машините имат преносима памет - данните са криптирани и отиват директно в Информационно обслужване след края на изборния ден.

За нормалното провеждане на машинното гласуване по препоръка на експерти ще бъдат осигурени 150 технически лица в цялата страна, които няма да стоят в секциите, а в сградите на училищата, където се провеждат избори. Те ще осигуряват помощ, ако такава бъде поискана от секционните комисии.

Освен това ще бъде осигурена и подмяна на машината при евентуална неизправност. Резервните машини са над 10% - или 70 броя.

Одит на системата за машинно гласуване са направили експертите доц. д-р Златогор Минчев от БАН, проф. д-р Владимир Димитров от Софийския университет и доц. Милен Петров също от СУ. Те определиха задачата си като голямо предизвикателство.

Доц. Минчев посочи, че системата не е това, което се е очаквало от електронното гласуване, но било стъпка напред към въвеждането на изцяло електронно гласуване. "Системата е сигурна, елементите, които представляват интерес, са защитени", обясни той и допълни, че като цяло са предложени допълнителни процедури, свързани със защитата на информацията. "Като цяло системата е сигурна, дали сме препоръки за процедурен контрол", поясни той.

Проф. Владимир Димитров от Софийския университет заяви, че като цяло системата не е сложна и ползването й трудно би могло да затрудни някого. Системата представлявала затворена кутия. След гласуването излиза хартиена разпечатка, от която гласоподавателят може да се увери как точно е гласувал. След това той поставя тази бележка в допълнителна урна. Чрез криптиране е гарантирано запазване на тайната на вота. Предвидени са и допълнителни процедури за осигуряване сигурността на вота и последваща проверка при протестиране на вота в някоя секция.