Бордът на директорите на френския автомобилен концерн Peugeot одобри влизането в капитала му на френската държава и на втория по големина китайски автомобилен производител Dongfeng, съобщи запознат със сделката източник.

"Заседанието на борда приключи и всичко беше одобрено", разкри източникът. Въз основа на сделката френската държава и Dongfeng ще инжектират по 800 милиона евро (1,1 милиарда долара) за 14% от акциите на компанията.

Делът в концерна на семейство Peugeot, което го контролира от основаването му през 1810 г., ще бъде намален от 25,4% в момента на 14%. Peugeot, който е вторият по големина автомобилен концерн в Европа, пострада тежко от спада на продажбите на коли в Европа и миналата година се нуждаеше от 7 милиарда евро под формата на гарантирано от държавата рефинансиране за кредитния си отдел.

Бордът на директорите одобри днес и сделка за обединение на финансовия отдел на Peugeot и испанската банка Сантандер, както и назначаването на бившия генерален директор на Renault Карлос Таварес за нов генерален директор на мястото на Филип Варен.