Заради сблъсък на различни нормативни уредби, дарената сготвена храна не може да стигне до нуждаещите се в старческите домове и детските социални центрове. Там се приемат само продукти, които се готвят на място. В същото време в приюта за бездомни в Русе не знаят какви документи да изискват от дарителите на готова храна, което ще затрудни и забави приемането й, съобщава БНТ.Хората, които най-много се нуждаят от топла храна в Русе, са бездомниците в приюта „Добрият самарянин” към католическата организация „Каритас”. В момента тук са настанени 65 души, през зимата обаче са двойно повече. Досега са получавали дарения на продукти с документи за произход, но никога не е постъпвала топла храна от ресторанти. Надяват се с отпадането на данък „Добавена стойност” и това да се случи, само че липсва ясен механизъм, по който дарението може да се осъществи.
 
„Не, че ние няма да дадем документи, от които се нуждае дарителят – договор, протокол за дарение, но ако има други там разни неща като произход на яйцата, които са в мусаката, която е приготвена днес, това е малко, трябва да бъдат облекчени дарителите, за да стигнат храните до нуждаещите се, а не да бъдат изхвърляни”, обяснява Стефан Марков, управител на „Каритас” – Русе.
 
Стефан Марков обяснява, че „Каритас”-Русе е член на Хранителната банка, но не може да действа в русенския регион от нейно име. Той недоумява защо всичко е съсредоточено само в столицата.
 
„Там са складовете. Вече новото законодателство може да стимулира това и да бъде по-мобилно всичко и ако се появят повече дарители, ние имаме транспорт, можем да отидем да вземем тия хранителни продукти от фирмата”, посочва Марков.
 
„Би било добре да има една такава организация, която да следи и да контролира този процес”, казва Стефан Стефанов – управител на приюта „Добрият самарянин”.
 
Много по-трудно е обаче да се приемат хранителни дарения в социалните домове за деца и за възрастни хора. Ако един ресторантьор днес иска да дари 20 порции мусака, те не могат да бъдат приети, колкото и вкусно и топло да е ястието.
 
„По две причини – първата е ХАСЕПС системата, която е задължителна за самоконтрол – внасянето на продукти, обработката им и използването им, и съхранението им във всички специализирани институции. И втората причина – нашите институции са големи, ако ние имаме 5-10-15 порции, по какъв принцип ще ги разпределим”, обяснява.
 
Подаръкът за социалните домове и с промените в закона си остава само продукт, който се готви в техните кухни. А излишъкът от ресторантите засега законно може да се дари само на бедни хора, които ще го консумират на своя отговорност, както това се прави късно вечер в големите столици в Европа, където ресторанти подаряват непродадените си порции на минувачите.