Секционните избирателни комисии са инструктирани да не дават бюлетини за референдума на Слави Трифонов само ако самият избирател изрично не иска. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Избирателят сам може да реши в кой списък да бъде проверен първо – дали списъка за референдума или за президентските избори. Членовете на СИК са задължени да напомнят на всеки граждани, че има и вот на референдум, и президентски вот. Не може обаче да се влиза два пъти в тъмната стаичка – ако искате да гласувате и на двата вота, първо трябва да ви проверят в списъците и след това да отидете да гласувате. Ако обаче гласуваш само за единия избор и от СИК не са ти напомнили за другия вот, можеш да се върнеш до края на деня и да гласуваш пак, обяви пред Нова телевизия Цветозар Томов. При референдума е достатъчно да се отговори на един от трите въпроса, за да се брои бюлетината за валидна.

Дали има подмяна на бюлетина в тъмната стаичка, когато става въпрос за президентските избори, ще се проверява по уникалния ѝ номер. Бюлетината за референдума обаче ще се слага в плик и няма да се подпечатва.

Измислят се сложни неща – техниката е много проста. Вместо параван, гласуващият просто да попълва бюлетината с гръб към комисията – няма как гласуващият да извади друга бюлетина, посочи политологът Димитър Димитров. Томов пък не пожела да коментира Изборния кодекс, защото е част от ЦИК – трябва да спазваме закона, каза той. Как така на ЦИК досега не му хрумна да напише едно писъмце до законодателите, за да се решат такива неуредици, не се съгласи Димитров.

Димитър Димитров посочи и, че с решението да се счита за валидна бюлетина за референдума, в която е отговорено дори само на един въпрос, се вдига избирателната активност. Изчислява се въпрос по въпрос, не се съгласи Томов с тезата, че е възможно с неизцяло попълнени бюлетини да се стигне до задължително решение, без всъщност всички гласували да са отговорили на всички въпроси. Всеки, който не е сигурен какво ще се случи, ако гласува на референдума, по-добре да не участва – говорим за особено важен въпрос като смяната на изборната система, призова Димитров.

Относно задължителното гласуване Цветозар Томов напомни, че ако не гласуваш на един и същ тип вот два пъти, биваш заличен от избирателните списъци, но можеш да си възстановиш регистрацията, като подадеш молба. Балотаж на президентските избори не се счита за втори президентски вот.