Ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" проф. д-р Велизара Пенчева празнува днес 60-годишен юбилей. Първата жена, ректор на висшето училище в Русе е родена на 1 ноември – Деня на народните будители.

- За мен нямаше съмнение с кого искам да отпразнувам този личен празник - каза проф. Пенчева в обръщението си към гостите. - Избрах да сме в академичната обстановка на университета и да съм заедно с хората, с които започнах професионалната си кариера – моите колеги от Русенския университет, с които в годините изградихме стабилни приятелства.

Да поздравят ректора на университета бяха дошли министърът на туризма Николина Ангелкова, народни представители, областният управител на Област Русе – доц. Стефко Бурджиев, кметът на Община Русе – Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет – Русе и председател на Общото събрание на Русенския университет – чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, който беше и в ролята на водещ на тържеството, директорът на Регионалния исторически музей – проф. д-р Николай Ненов, началникът на Регионалното управление по образованието в Русе – Димитър Райнов и др. В залата бяха членовете на ректорското ръководство, деканите на факултетите и ръководителите на катедри в университета.

Плакет на Областния управител получи проф. Пенчева по случай юбилея си, а академичното ръководство я удостои със Златна значка на Русенския университет.

Солистите от ДВГ „Слънце“ поздравиха рожденичката с няколко изпълнения, а колегите ѝ от бившия Факултет за чуждестранни студенти я изненадаха със снимки от началото на 80-те години, когато са работили заедно.