Днес в Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания в Русе беше открита изложба с фотографии на русенски ученици. 50 фотоси на цветя са изложени в коридора, столовата и болничните стаи, за да направят интериора по-цветен, като част от лечебната терапия на пациентите с белодробни заболявания.

Снимките са дело на 16 момичета и момчета от 10 до 12 клас, които в продължение на месец и половина участваха в курс по фотография за начинаещи, ръководен от фотографа Александър Карчински. Обучението се реализира по проект „Подобряване на визуалната култура чрез фотография”, финансиран от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и BH – социален проект на Еконт по програма „Знание и растеж“.

Темите на курса включваха: устройство и настройки на фотоапарата, създаване на композиция, практически упражнения с професионална фотографска техника, обработка на снимки. Визуалното въздействие на кадрите също е било важен акцент от обучението.

Днес младите фотографи представиха творбите си и споделиха наученото по време на курса. Те изразиха и желанието си да продължат да се занимават с фотография. Гост на изложбата беше Изпълнителният директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ г-жа Елена Минкова. От името на екипа на Фондацията и ВН-социален проект на Еконт тя поздрави младежите за успешното приключване на курса и им пожела да не спират да търсят доброто и красивото в обкръжаващия ги свят.