На 5-ти ноември (събота) в залата на Музикалната академия в София, концерт ще изнесе един от водещите чешки пианисти Мирослав Секера. На сцената на Консерваторията той ще излезе заедно със своята сънародничка – мецосопрана Ева Гарайова.

В концертната си програма двамата музиканти са включили по-неизвестни произведения на велики имена от световната класическа музика. Сред тях са Пьотър Илич Чайковски, Йоханес Брамс, Рихард Щраус и други.

Събитието е с начален час 18:00 и с вход свободен.
Фейсбук събитието е на адрес: https://www.facebook.com/events/1781926915395216/

Повече за Мирослав Секера:

Изпълненията на Мирослав Секера са характерни със своя цвят и оригинална интерпретация. Печели Международния конкурс „Й.Брамс“ в Пьортшах през 2002-ра година. Преди това събитие пианистът има многобройни награди от национални и международни конкурси, сред които: конкурс „Шопен“ в Мариенбад, награда "Гайар" и награда на „Академия на изкуствата“ в Париж.

Мирослав Секера започва да свири на пиано на тригодишна възраст, като неговият учител веднага го разпознава като изключителен талант. По същото време започва да свири и на цигулка. Благодарение на забележителните му изпълнения и на двата инструмента, той е избран да играе детето Моцарт във филма "Амадеус" на Милош Форман.

Продължава да свири на двата инструмента до постъпването си в Пражката консерватория, където се налага да специализира. Тогава той избира пианото. Завършва обученията си през 1999-та година.

Първият му диск е издаден през 2006-а, а бързо след него излизат още два. Секера участва и в няколко диска, като част от различни камерни ансамбли.

Мирослав Секера работи често с Чешкото национално радио. Той е дългогодишен акомпанятор на Йозеф Спачек, концерт-майстор на Чешка филхармония, както и на Дагмар Пецкова. 


Повече за Ева Гарайова:

Мецосопранът Ева Гарайова получава музикалното си образование в Братислава, след което продължава обучението си в Ормио, Италия (при проф. Марио Мелани), по-късно в Щутгарт , Германия (при Джулия Харнари) и в Бъфало, САЩ (при Гари Бърджес).

Като част от „Братиславска камерна опера“ прави своя дебют през 1995-а година с ролята на Олга в операта „Евгени Онегин“ от Чайковски. Същата година започва своето сътрудничество с Държавната опера в Прага, където има над 20 роли.

През 2000-та година печели престижната Академична награда „Масарик" и наградата „Густав Малер". През 2003-та година е гост-изпълнител в концерт на Хосе Карерас.
Нейни изпълнения са звучали в чешки радио и телевизионни програми. Работила е с водещи диригенти като Кент Нагано и Жири Белохлавек. Има концертни изяви в Канада, САЩ, Япония, както и редица Европейски страни, сред които Италия, Испания и Люксембург.

Ева Гарайова е основател на фестивалите „Карлова студанка" и „Пражки музи". През 2014-та година заедно с водещите чешки солисти Иво Каханек (пиано) и Житка Хоспрова (виола) създава ансамбъл „Прагарт“

Пълна програма на концерта:
Ева Гарайова – мецосопран
Мирослав Секера - пиано

Чайковски:
- Only you alone (Лишь ты один)
- I’ll tell you nothing (Я тебе ничего не скажу)
- Was I not a little blade of grass (Я ли в поле да не травушка была?)
- Zemfira’s song  (Песнь Земфиры)
- None but the lonely heart (Нет, только тот, кто знал)

Яначек - Соната за пиано

Албена Петрович - Le piano

Й. Брамс - Vier ernste Gesänge

Denn es gehet dem Menschen
Ich wandte mich
O Tod, wie bitter bist Du
Wenn Ich mit Menschen- und mit Engelszungen redete

Р. Щраус
Ich liebe Dich (op. 37/2)
Morgen (op. 27/4)
Zueignung (op. 10/1)

Адрес: НМА „П.Владигеров“, ул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 94 (Стара сграда)
Вход: Свободен