Климатологът доц. Георги Рачев направи шокираща прогноза. Той заяви, че сняг е трябвало да има днес в ефира на БНТ. По думите му е имало 5% шанс снежинки да завалят в североизточна България. Там има студен фронт, а и в Румъния е валяло сняг. Като цяло прогнозата на експерта е, че ни очаква топло време този месец. „Сиромашкото лято е времето между Димитровден и Никулден - тези 40 дни понякога се случват хубави. Не такива, каквито са през лятото, но са топли по обед. Може да има няколко дни, през които може да наблюдаваме сиромашко лято. Очаква ни един динамичен ноември месец, по-топъл от обикновено”, обясни той.

Относно денят на изборите, доц. Рачев посочи, че времето в неделния ден ще бъде перфектно, стига да има желание за избори.

„Квин” е един антициклон, който ще определя времето днес и времето утре и в други ден. Днес вече се появи вятър, той ще се ориентира от запад и северозапад. В четвъртък този вятър ще доведе топло време и в петък ще има обилни валежи”, прогнозира още експертът. По думите му голям циклон от Великобритания ще достигне страната ни и в неделя температурите ще достигнат през деня 17-18, а на някой места нищо чудно да стигнат и 20 градуса. И това ще продължи до 8-9-ти, когато ще се оформи и текущото време за ноември”, посочи той.
 
Що се отнася до това каква ще е зимата, той посочи, че мнението на повечето метеорологични служби е за меко време. „Зимата единствено в северната част на Канада се очаква да е по-студена”, зави той.

Доц. Рачев посочи и кое е едно от най-опасните явления през зимата. „Черен лед – изключително опасно метеорологично явление. Асфалта от визията на шофьора изглежда сух, но има тънка ледена покривка, изключително гладка. Създава впечатление, че асфалтът е сух, но най-малкото движение може да предизвика катастрофа, заяви той.