Законопроектът за държавния бюджет за 2017 г. влезе за обсъждане в парламентарните комисии. В деловодството на Народното събрание в понеделник бяха внесени също и Законопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване и проектът на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г.

Според финансовия министър Бюджет 2017 е изпълним и заложената фискална рамка за следващата година гарантира изпълнението на всички основни държавни функции.

Бюджет 2017 е консервативен, изпълним и е бюджет на ситуацията в икономиката, коментира пред БНР заместник-председателят на бюджетната комисия в НС Диана Йорданова от ГЕРБ.

Министърът и екипът му брилянтно се справят с най-голямото предизвикателство при съставяне на бюджета - при намаляващ дефицит и запазване на данъците на нивото, на което са от години наред, да се сместят всички приоритети в него и правителството да може да изпълнява основните си функции, каза тя. 

Действително, заложеното увеличение на всички разходи с около 3,5 милиарда лева е невиждано от 10 години насам, Бюджет 2017 се опитва да навакса забавянето в инвестиционната програма през тази година, което ще се отрази в посока на ускоряване на икономическия растеж, при условие че всички основни параметри на данъчната фискална политика ще бъдат запазени, допълни Йорданова. 

Според другия заместник-председател на бюджетната комисия - Румен Гечев от БСП, при заложения в бюджета икономически растеж страната ни няма как да се доближи до средните показатели на Европа в близките три века. Управляващите залагат ниски показатели и правят лесен бюджет, който да изпълнят, категоричен е той.

Ако отворите Бюджета, ще видите, че е заложен икономически растеж под 3 процента, около 2.7, при положение че другите страни, които са по-развити от България - бившите социалистически - Полша, Унгария, Чехия, Словакия, са с по-висок ръст следващата година и за 3-годишния период. Ние сме само с 1% над икономическия растеж на Европа, което ще рече, че като се има предвид къде се намираме в момента, това е поредният бюджет на ГЕРБ, който ни бетонира на последно място на Европейския съюз, каза Румен Гечев. 

Димитър Танев от РБ, също заместник-председател на Бюджетната комисия в НС, разкритикува Гечев заради кампанията на кандидат-президента, подкрепен от социалистите.

Как се управлява бюджетът на неговия кандидат - с 260 000 лв. да харчи 570 000 лв. Излъга ли г-жа Нинова, че БСП не участва в кампанията? Когато имаш претенции към Държавния бюджет, трябва да си оправиш собствения двор, каза той. 

Танев допълни, че в Бюджет 2017 ясно личат приоритетите на правителството.

По отношение на секторите, виждаме ясна политика в сектори "Отбрана", "Образование" и "Здравеопазване". Освен номинално нарастване на парите за тези сектори, имаме и нарастване като процент от БВП, тоест, при запазване на общата рамка на разпределение, имаме и вътрешно преразпределение в посока като акцент в тези сектори, което е изключително важно. Това е Бюджет, който дава гаранции за силна, образована и здрава нация, коментира Танев.