До края на декември държавата трябва да получи отчет от френската компания "Тотал" за проучването им за петрол и природен газ в Черно море. До този момент няма информация за количествата нефт, които "Тотал" съобщи, че е открила в българските води на Черно Море.

Положителният резултат за наличие нефт идва от сондаж дълбоко в Черно море между Варна и Бургас.

За пръв път в България се прави сондаж на такава дълбочина - на близо 6000 метра. Проучването стига до  близо 2 хиляди метра под водата плюс още близо 4 хиляди метра надолу под земята.

Добивът  на такава дълбочина е изключително скъп и може да се окаже нерентабилно, ако няма големи запаси.

Споразумението предвижда проучванията да продължат до 2022 г. Ако се открият достатъчно залежи, "Тотал" може във  всеки един момент да заяви търговското откритие и да сключи договор за добив на концесия.

 „Доколкото подземните богатства са собственост на държавата, България ще спечели, и то много, стига да има достатъчно количества”, подчерта вицепремиерът Томислав Дончев.

Колко точно нефт и дали има газ в българските води на Черно море, все още не е ясно. Първият сондаж на близо 6 километра дълбочина показва единствено, че има гориво под земята, но не и дали количествата са рентабилни.

„До декември би следвало да имаме официална информация, а количествата би следвало да станат ясни с геоложкия доклад за регистриране на търговско откритие”, поясни Станислав Станков от „Природни ресурси, концесии и контрол" към енергийното министерство.

 

Според енергийни експерти, ако се окаже, че има достатъчно количества, България ще печели значително, но не от по-евтини горива, а от концесията, инвестициите и съпътстващата инфраструктура.

„Нефтът е борсова стока и идеята, че ние ще спечелим от по-ниски цени на нефта, не е много състоятелна. Това, което е състоятелно обаче, е, че вкарва в България 1 милиард долара  минимум, ако се потвърдят достатъчно количества”, посочи енергийният експерт Илиян Василев.

До момента държавата ни е получила над 82 милиона лева бонус и такси от проучванията на блок „Хан Аспарух”. Преди четири години ОМВ обяви, че е намерила в румънските води на Черно море голямо находище на природен газ.

Най-рано след пет години може да започне търговски добив на нефт. Ако блок "Хан Аспарух" се окаже рентабилен, ще получава до 30% от приходите на инвеститора. Това обаче ще бъде разписано едва ако се стигне до търговски добив с концесия.

Проучвания за подземни горива у нас прави и друга голяма компания – „Шел” търси нефт и газ в блок „Силистар”. Тези проучвания са на по-ранен етап и все още няма резултати.