В Деня на народните будители – 1 ноември учените, служителите и работниците от Българската академия на науките и Селскостопанската академия ще проведат протестно мълчаливо шествие, което ще се проведе под надслов "Искаме ли да има наука в България?”. Основните искания на протестиращите са за ежегодно увеличение на средствата за наука за достигане на целта, която България си постави – бюджетът за научно-изследователска дейност да стигне 1.5% от БВП до 2020 г. От КТ "Подкрепа”, които заедно с КНСБ са съорганизатор на шествието, подчертава, че дори при двойно увеличение на тези средства, те ще бъдат далеч по-малко от предвидените 3% в стратегия "Европа 2020”. Второто искане е за ежегодно увеличение на възнагражденията на заетите в БАН и ССА за ускорено достигане на средната работна заплата в страната.

Шествието ще тръгне в 11:00 ч. от сградата на БАН, ще продължи по бул. "Цар Освободител” и ще стигне до Министерството на образованието и науката и Министерски съвет, където ще бъдат връчени протестни декларации. След това протестиращите ще се отправят по бул. "Дондуков” до бул. "Васил Левски”. Ще продължи до паметника на Васил Левски, където ще бъде поднесен венец. След това учените ще поднесат венец и на паметника на "Св. Св. Кирил и Методий” пред Националната библиотека. Протестиращите ще продължат по ул. "Оборище” и ул. "15 ноември” до сградата на БАН, където техни представители ще връчат искания в Народното събрание.

Организатори на протеста са Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика към КТ "Подкрепа” и Федерация на независимите синдикати от земеделието към КНСБ.