Европейският офис на ООН за защита на човешките права изрази в понеделник сериозното си безпокойство заради атаката срещу ръководителя на Българския хелзински комитет Красимир Кънев. Организацията смята, че той е бил нападнат "най-вероятно заради своята работа като правозащитник" и настоява за наказване на виновните.

Организацията напомня, че БХК работи активно за защитата на човешките права в страната, а Кънев е "адвокат за правата на хора в най-уязвима ситуация, включително ромите, мюсюлманите, мигрантите и ЛГБТ обществата".

"От 2014 година насам в България се създава климат на нарастваща нетолерантност и рязко нарастване на заплахите и обидите към служителите на БХК заради работа в защита на човешките права. Европейският офис на ООН за защита на човешките права призовава българските власти да проведат бързо и задълбочено разследване на атаката, да изправят виновните пред правосъдието, както и да увеличат усилията си за осигуряване на адекватна защита за хората, които защитават човешките права в България", се казва в декларацията.

В нея се напомня, че по-рано тази година Комисариатът на ООН за човешките права е осъдил остро арестите и насилието срещу правозащитниците по целия свят. Институцията призова държавите да се борят срещу безнаказаните посегателства и да вземат всички необходими мерки, за да осигурят безопасността на правозащитниците.

В декларацията по случая Кънев Европейският офис на ООН е използвал информация от съобщенията на българския омбудсман и от МВР.

От МВР не са съобщили до момента за задържан заподозрян. Образувано е досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Инцидентът с Красимир Кънев се случи в четвъртък сутринта на площада пред Народното събрание.

Самият Кънев пък коментира, че няма никакво съмнение, че нападението е свързано с правозащитната дейност на БХК. По думите му работещите в БХК често получават обиди и заплахи на улицата, в интернет и по имейл, голяма част от тях изобщо не се разследват.

Нападението над него веднага бе осъдено от ръководителя на европейската програма на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" Джон Далхуисен.