Ако се разходите пеша или с автомобил по улиците на оживения град Дубай, намиращ се на Персийския залив, ще забележите полицайки на мотори - нетипична гледка за предимно консервативния арабски свят.

Осемнадесетте полицайки от Дубайския женски специален отряд за охрана - полицейска служба, започнала дейността си по-рано тази година - имат за задача да защитават бизнес и високопоставени дами, както и жени от управляващото семейство.

Дълго време тази професия беше запазена територия за мъжете в Дубай - едно от седемте емирства, които формират ОАЕ.

Емнан Салем, която работи в полицията от 20 години, казва, че работата й дава възможността да се справя с трудни ситуации. "Всеки ден се чувствам по-свързана с работата си и по-решена да изпълнявам задълженията си отлично", каза тя.

"Трудно е да се работи в нашата сфера, тъй като тя изисква да увеличаваме уменията си и да поддържаме физическата си форма, за да реагираме бързо в различни ситуации и спешни случаи", обясни тя.

Тези ситуации включват вземане на заложници и отвличания, така че не е изненадващо, че Салем и колежките й са се специализирали в боравенето с различни оръжия, обучени са на бойни изкуства и са се научили да скачат от автомобили в движение и да се спускат от високи сгради.

Жените от подразделението са преминали курсове по стрелба и физическа подготовка в полицейската академия в Дубай. "Задачите ни и редовните обучения ми помогнаха да преодолея страховете си и да придобия всички необходими умения, за да се справям с трудностите", каза Айша Обейд.

"Някои хора може би никога няма да си представят какво ниво на обучение получаваме и колко много усилия полагаме, за да сме готови за всякакви мисии", допълни Обейд, която се е присъединила към полицията преди повече от 11 години.

Обейд и колежките й знаят, че заради трудната работа страда семейният им живот.

"Въпреки че изпускам много семейни поводи, защото работя по 12 часа на ден, гордостта, която виждам в очите на роднините си и уважението им към професията ми ме насърчават и ме правят по-решена да давам всичко от себе си, за да успявам в работата си", каза Захра Ибрахим, член на подразделението.

"Работата в тази сфера е голямо предизвикателство за жената, особено когато тя има семейство и деца", допълни тя. "Аз успях да намеря баланс между грижите за семейството и поемането на ежедневни задачи в работата ми, която включва тежки тренировки при високи температури."

Рокая Ахмед, колежка на Ибрахим, споделя същото мнение.

"Жените в ОАЕ се включиха във всички сфери, в които преди монопола държаха мъжете", каза Ахмед. "Обществото вече не гледа с лошо око на жени, които карат мотори или работят в сфери, които някога са били запазена територия на мъжете."

Джамила Рашед, присъединила се към дубайската полиция преди четири години, каза, че работата й като полицайка е повишила нейното самочувствие и самодисциплина. "Най-трудното нещо за жената в Емирствата е да навлезе в сфера, в която мъжете дълго време са държали монопола", каза Рашед и допълни, че обществото гледа негативно на жени, които карат мотори и работят като бодигардове.

"Този негативен поглед първоначално преследваше някои от нас, но бързо отмина. Сега обществото приема и цени ролята на жените във всички области на живота".