Всеки втори шофьор неподготвен за зимата, кара с галоши

КАТ да ни дере с до 2 бона глоба, ако направим катастрофа през зимата и сме карали с летни гуми. Това обмислят да предложат в парламента експерти по пътна безопасност, които вече подготвят новите текстове в закона. Според сега действащите правила зимните гуми у нас не са задължителни. Очакваше се след промените в Закона за движение по пътищата да се налагат глоби на шофьорите, които в заснеженото време карат с летни гуми. Заради липсата на дефиниция какво е зимна и какво е лятна гума обаче промените се забавиха.

В настоящето актуално издание на Закона за движение по пътищата, в сила от 20 октомври 2006 г. няма конкретен текст, регламентиращ използването на специални зимни гуми (т. нар. тип M+S) от водачите на моторни превозни средства. В глава седма, където са регламентирани нарушенията и наказанията е записано, че водачът на МПС се наказва с глоба 50 лв., ако „управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми”. Минималното изискване за дълбочината на протектора на гумата е 1,6 мм. Логично е, че автомобил с летни гуми с дълбочина на протектора, близка до тази, която е записана в закона, е, меко казано, труден за управление при зимни условия. Глобата според катаджиите не притеснява шофьорите и именно поради тази причина почти всеки втори водач е неподготвен за зимата и кара колата си със стари галоши, които в повечето случаи дори са летни.

Според експерти обаче това само може да доведе до

още жертви на пътя

Затова те подготвят предложение, с което дори да бъде налагана солена глоба на водачите, които не са оборудвали автомобилите си с необходимите гуми за зимните месеци, научи „Монитор“.
„В Австрия карането със зимни гуми, чийто грайфер е поне 4 милиметра, е задължително през студените месеци. Глобата е 35 евро. А при катастрофа може да достигне до 10 хил. евро“, обясни вчера Игнат Арсенов, изпълнителен директор на Европейския потребителски център - България. Той даде пример и с много други европейски държави, където карането със зимни гуми е задължително и също се налагат сериозни санкции. Сред тях са Латвия, Естония и Финландия. В Швеция също има подобни изисквания. Според него е редно и в България да се въведе тази практика.

Глоби грозят и нашите водачи

които карат в тези страни с неподходящи гуми, предупреди Арсенов.

„Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия“, обясни пък шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.
Експертите по пътна безопасност вчера повдигнаха и въпроса за годината на производството на гумите или т.нар. ДОТ. Никъде в Европа обаче няма изисквания за годината на производство на гумата. Единственото, което се следи, е дали тя е подходяща за сезона и дали има необходимата дълбочина на грайфера.

Тираджии, закъсали в снега, минават между капките

В момента водачите на неизправни тежкотоварни автомобили ги грози санкция от 500 лв., но тези, които пречат на движението, рядко отнасят наказания, обясниха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Водачите, които карат със стари гуми, са предпоставка за пътни произшествия, които струват скъпо както на почистващите фирми, така и на бизнеса, който губи пари заради задръстванията и затворените пътища. Много рядко обаче някой тираджия отнася глоба. Причината е именно в дефинициите на закона, според които за тежкотоварните автомобили няма летни и зимни гуми. Така шофьорите се разминават само със забележка у нас. Не така обаче седи въпроса в чужбина. Преди година наш шофьор на камион отнесе 13 000 лв. глоба, след като задръстил движението в Сърбия. По време на зимните месеци у нас всяко денонощие закъсват по 30 ТИР-а, като повечето от тях са български. Причината е именно износените гуми. Проблем създавали и гръцките тираджии, където също липсва закон за поставянето на гуми, подходящи за сезона. Преди година от регионалното министерство настояваха да се въведе закон, който изисква поне 4 милиметра грайфер и задължително зимни гуми за камионите и автобусите, както и 150 лв. необжалваема глоба, ако нарушават изискванията. Промените обаче не бяха приети. В момента действащият закон изисква 2 милиметра грайфер за гумите на тежкотоварните машини.