Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави тази година традиционната панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.

Тя ще бъде отслужена в старинния столичен храм "Св. София" на 19 февруари от 17 часа, съобщиха от Светия Синод.

Светейшият патриарх ще произнесе слово за приснопаметния българин. След това духовенството и миряните ще се отправят с литийно шествие към паметника на йеродякона, където ще се проведе общоградското възпоменателно тържество.

В древния храм "Св. София – Премъдрост Божия", датиращ от ІV-VІ в., който е в непосредствена близост до лобното място на йеродякон Игнатий (Васил Левски) се съхранява кичур от косите на Дякона. Русият кичур се съхранява в рамка върху черен фон. Под косите е документирано, че те са дарени на храма на 21 февруари 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на йеродякон Игнатий.

Надписът гласи: "Декларация. Подписаният Бочо Христов Загорски, на 90 години, първи сестрин внук на Дякон Игнатий – Васил Левски, декларирам, че аз лично подарих на столичния храм "Св. София" кичур от косата на Дякон Игнатий – Васил Левски. Живея в Пазарджик на ул. "Йордан Ненов" № 87, в София на ул. "Цар Борис І" № 42 вх. А". Достоверността на дарението е засвидетелствано с подписите на г-н Загорски, както и на трима свидетели: отец-председателя на църковното настоятелство на храма, ик. П. Попалександров и ик. Г. Попкръстев.