Как да избираме риба и морски деликатеси в магазина? Природозащитната организация WWF отговаря на този въпрос в потребителски наръчник, озаглавен "Рибен буквар 2.0", който ще бъде представен днес, в международния ден на Черно море, от 18 ч. в НДК, фоайе Запад.

На 31 октомври преди 20 години е подписан Стратегическият план за възстановяване и опазване на Черно море. 

Според последния доклад „За жива планета“ на организацията морските видове намаляват с 1% на година и за последните четири десетилетия са намалели с 36%. Това е огромна загуба, която според учените се дължи най-вече на прекомерна експлоатация и на загуба на местообитания заради човешка дейност.

Всеки от нас като потребител има възможност да влияе върху процесите, посочва Иван Радев от WWF България. Ако избираме единствено морска храна, добита по устойчив начин, помагаме на живота в океаните. Обратно – ако не внимаваме в избора си, често стимулираме свръхулова и лоши риболовни практики.

За да могат да направят тази разлика обаче, потребителите трябва да разполагат с достъпна информация. Постарали сме се да им я предоставим в удобен формат в Рибен буквар 2.0 чието електронно издание може да се открие на изключително лесен уеб адрес: riba.wwf.bg, а печатната версия се побира в портфейл, за да може са се носи на пазар, посочва Радев.

Тази вечер гостите на представянето ще могат да изпробват и интерактивните инсталации на WWF – кит и фризер със сензорен екран, както и да участват в едно по-различно хелоиунско парти – с маски на интересни риби. По повод представянето на Рибен буквар 2.0 фасадата на НДК ще бъде осветена в синьо.