След първото четене на законопроекта за отпадане на ДДС върху дарените храни само за месец септември в Българската хранителна банка даренията бяха увеличени два и половина пъти. Тенденцията на нарастване продължава и през октомври и тази година ще отбележим по-голям обем от предходната. Това каза изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й най-голямото притеснение за бизнеса езадължителното етикетиране на храните, с което се обозначава, че те са предназначени за дарение. Според нея това може да е новата спирачка, защото води до понасяне на нов тип разходи.

"За последните 5 години даряваните храни са около 260-270 тона годишно. Това формира стойност между 650 и 800 хил. лв. на година", обяви Миланова.

В тази връзка тя посочи, че прагът дарените храни да не представляват повече от половин процент от оборота на даден търговец за годината може трудно да бъде достигнат в рамките на една-две години и затова в момента не е пречка.