Правителството обмисля пореден завой по казуса "АЕЦ "Белене".

След като в последните месеци обясняваше, че ще търси частен инвеститор, който да реализира проекта за Втора АЕЦ с руските реактори, в неделя премиерът Бойко Борисов допусна и друг вариант – съоръженията да се пренасочат към АЕЦ "Козлодуй".

"Правителството или ще намери инвеститор за АЕЦ "Белене", или ще намери вариант да направи 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй", каза в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

"Това трябва да се случи, за да не се налага с парите, които сме дали, да правим музей на ядрени реактори, където те да бъдат излагани, защото са ги започнали още от 1986 г.", каза премиерът.

По думите му всичко е наред, след като България се е договорила с Русия да отпаднат лихвите след решението на международния арбитраж от лятото, с което НЕК бе осъдена да плати на "Атомстройекспорт" 620 млн. евро, а след направената корекция на грешките – 601.6 млн. евро.

Миналата седмица стана ясно, че руската компания ще се откаже от дължимите лихви за забавянето на плащането, ако получи пълният размер на дълга си до 15 декември 2016 г.

За това са се договорили "Атомстройекспорт" и НЕК, които са подписали споразумение за уреждане на отношенията съгласно арбитражното решение по прекратения проект за строежа на атомната централа.

В знак на добра воля НЕК е платила 5 млн. евро, които са били приспаднати от общата дължима сума на главницата.

В Пловдив Борисов се похвали още, че правителството му е успяло да удължи живота на двата реактора на АЕЦ "Козлодуй" с по 30 години.

Премиерът обеща още догодина през октомври да има магистрала от Пловдив до Асеновград. По думите му за този път са заделени 27 млн. лв., като вече е минало разглеждането на техническата документация за характеристиката на трасето. В сряда ще бъде избран и изпълнителят на строителните дейности.

"В сряда е финансовата оферта и ако не си играят на обжалвания, стартираме. Този път също ще стане готов, стига ГЕРБ все още да е на власт", заяви Борисов.