Канадският премиер Джъстин Трюдо и европейски лидери подписаха споразумението за свободна търговия Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) . Договорът идва след повече от седем години на преговори между Брюксел и Отава.

То беше забавено допълнително и от несъгласието на малкия белгийски регион Валония с някои от условията му, по които до последния момент бяха водени преговори.

По време на церемония в Брюксел Джъстин Трюдо, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и словашкият премиер Роберт Фицо, чиято държава държи ротационното председателство на Съвета на ЕС, подписаха споразумението.

Подписите им бяха последвани от бурни овации. „Нещата бяха трудни, но в крайна сметка успяхме“, каза Трюдо след церемонията.

„Това е важен ден за ЕС и Канада, тъй като поставяме международни стандарти, които ще трябва да бъдат следвани и от другите“, каза от своя страна Юнкер.

Въпреки това не липсваха и протести срещу СЕТА. По-рано днес полицията за борба с безредиците в Брюксел не можа да спре активисти, които хвърлиха червена боя по сградата на ЕС в града. Те бяха съпровождани от протестиращи срещу пакта

СЕТА премахва 99% от данъците между ЕС и Канада, свързвайки единния пазар на съюза с десетата по големина световна икономика.