България е в Топ 5 на страните в Европейския съюз с най-лоши пътища. Това става ясно от последния доклад на Европейската комисия за транспортната инфраструктура на 28-те членки на ЕС. Преди нас на първо място е Румъния, следвана от Малта и Латвия, а на пето място е Полша.

Любопитното при държавите с най-добри магистрали и пътища е, че Германия, смятана за водеща в Европа, е едва на 8-а позиция.

На първите места са Холандия, Франция, Австрия, Португалия, Дания, Финландия и Люксембург. Италия, която е смятана за лидер по добри шосета, изпада на 18-а позиция. Като цяло рейтингът на България, в който се наблюдават още жп, авио, пристанищен и воден транспорт, е оценен като "сравнително нисък" за всички видове превози. Все пак обаче ЕК дава надежда с прогнозата за очаквана "слаба позитивна тенденция" за автомобилната, пристанищната и летищната инфраструктура, пише в. "Сега".

Прогнозата е на базата на отблъскването от дъното, където е била България в периода 2014 - 2016 г. Показателно обаче е, че очевидно тежкото състояние на Българските държавни железници и постоянните дотации от държавата за пътническите жп превози не позволяват на евроекспертите особен оптимизъм по отношение на този вид транспорт. Все пак по качество на жп инфраструктурата страната ни изпреварва съседните държави Румъния и Гърция, както и Словения и Хърватия.

България е на 21-во място от 26 държави (без Кипър и Малта). Нивото на електрификация на мрежата е 71%. По този показател сме над средното ниво за ЕС и заемаме 4-то място. По качество на пристанищната инфраструктура сме на "почетното" предпоследно място - то е по-лошо само в Румъния. Във въздушния транспорт също сме в дъното - на 25-а позиция. По данни на ЕК само 5.3% от използваните горива в транспорта са от възобновяеми източници.

Страните от ЕС насърчават преминаването към мобилност с ниски емисии - приоритет на Еврокомисията. Най-добри резултати през тази година по различните показатели има Холандия. Страната за трета поредна година е начело в класацията на ЕК по отношение на транспортната инфраструктура.