Информираните избиратели са напълно наясно с бутафорията на "задължителното гласуване", въведена в Изборния кодекс под натиска на Патриотичния фронт. Формалното законово изискване обаче вкарва ЦИК и общинските администрации в театър на абсурда, тъй като от тях се очаква да изготвят детайлна процедура и правила за прилагането му.

От началото на кампанията за президентските избори на 6 ноември, разяснителните клипове на ЦИК съобщават с безапелационен тон на гражданите, че гласуването е задължително.

Какво обаче следва, ако не отидете да гласувате? Отговорът е – нищо. В закона пише, че ако човек не гласува на два поредни национални избора от един и същи тип, го отписват от избирателните списъци. Това означава, че хората, които пропуснат предстоящите президентски избори, а после и следващите през 2021 г., ще бъдат отписани от списъците. Ако обаче решат да гласуват на по-следващите, могат просто отидат в общинската администрация и да бъдат вписани обратно.

Според Изборния кодекс, ако гласоподавател не успее да упражни вота си, той трябва да представи "болничен или командировъчен" или "друга уважителна причина" пред местните власти. Какви ще бъдат другите уважителни причини и реда на удостоверяването им, трябва да утвърди ЦИК. Комисията от своя страна изобщо не знае какви могат да бъдат те, поради крайно неясното законодателство. Оттам вече казаха, че проверка на фактите за другите "уважителни причини" няма да се прави, защото няма процедура за това.

"В деня на изборите в Русе има спортно състезание. От него не може да се издаде нито болничен лист, нито командировъчен лист. Все пак обаче то е планирано отдавна и участниците би трябвало да бъдат извинени", каза член на комисията, на който му се е наложило да обяснява този казус.

ЦИК се отказа да определя ред за "извинителните" на тези избори

В ЦИК са решили преди изборите на 6 ноември да не се занимават с реда, по който общинските администрации да "извиняват" неявилите се пред урните граждани. Членовете на ЦИК първо не виждат смисъл в това, и второ – ако тази мярка някога заработи, то ще е след поне пет години, при първите избори след президентския вот 2021 г.

Това обясниха пред Mediapool трима представители на ЦИК, но нито един не пожела да говори с името си, тъй като "на хартия" гласуването е задължително, а те са длъжностни лица.

"Санкцията" е за предпочитане пред губенето на време с документ за "извинително"

Следващият парадокс е, че вариантът да бъдеш санкциониран е много по-удобен, отколкото да се опитваш да представиш "извинително" за това, че не си гласувал. В този случай законът изисква да се представи документ в общинската администрация, удостоверяващ ангажимент в деня на вота.

"Няма как подобен текст да не падне в съда", казват неофициално от ЦИК. Докато КС не се произнесе обаче, вотът е задължителен на думи и всички формалности около него са в сила. Именно по тази причина комисията трябва да утвърди реда, по който гражданите ще "извиняват" отсъствието си от изборите.

Нито в комисията, нито в Министерския съвет, който също има задължения по обезпечаването на изборите, знаят как ще бъдат уреждани формалностите. Единственото сигурно е, че те ще бъдат задължение на местната администрация.

Първата неизвестна обаче е какво се разбира под "друга уважителна причина", която може да послужи за извинителна бележка за пропуснат избор, освен болничен или командировка.

"В общи линии, когато не знаят какво друго да напишат в закон, слагат "друга уважителна причина". Общинските администрации най-вероятно ще преценят случай по случай", коментира пред Mediapool представител на МС.

Какво трябва да направи "нарушителят"

Въпреки че законът е неясен, има няколко основни положения, които са константни. Ако пропусне избор и реши да бъде стриктен, избирателят първо трябва да се запознае с решението на ЦИК, което урежда извиняването на отклонението от "гражданския дълг", после трябва да си набави необходимата документация и да я занесе в общината.

Ако "нарушителят" не стори това, а след това пропусне и президентския вот през 2021 г. (но само при условие, че законът е в същия вид), единственото, което ще трябва да направи, за да гласува на следващ вот е да поиска да бъде включен обратно в избирателните списъци. Това става без никакви допълнителни документи, а само с лична карта.

"Всъщност, ако гражданин реши да бъде стриктен пред закона, ще се самонакаже много повече ако тръгне да носи "извинително", вместо да отиде с лична карта и да си понесе "наказанието" за неизпълнение на Изборния кодекс", коментира пред Mediapool член на ЦИК.

Половин милион бюджетни пари за разясняване на мита "задължително гласуване"

В същото време от държавния бюджет е отделен около половин милион лева за разяснителна кампания, посветена на изборите и референдума. В нея се включва клип, който обяснява на избирателя, че гласуването е задължително. Видеото се върти често по националните телевизии и радиа. Така излиза, че един безпредметен текст в закона стана повод за масова манипулация на гражданите и похарчени бюджетни средства, само за да обслужи предизборните цели на Патриотите, които силно настояваха да запишат в актива си въвеждането на задължителното гласуване.

Очакван хаос

Другият съпътстващ проблем е програмираният хаос в местните администрации. "Няма как да се посочи срок, в който да ограничим представянето на уважителни причини пред дадена община. Няма как и да се представи командировъчен лист с давност четири години, например. Като цяло идеята за това е силно сбъркана, защото не е конкретизирана", казаха от ЦИК.

В комисията също така умуват и кой ще се справи с изготвянето и съхранението на цялата документация покрай "извинилите" и "неизвинилите" се негласували. "Със сигурност ще има неправомерно изхвърлени от списъците, което ще ги направи наказани точно толкова, колкото и тези, които са изхвърлени по закон", смятат в комисията.

Оттам уточниха обаче, че всички решения, които трябва да вземат по формалностите около задължителното гласуване, ще бъдат направени след изборите. До момента членовете на комисията са категорични само в едно, че ако избирател упражни "задължението" си да гласува само на единия от двата тура на президентския вот, ще се води, че е спазил закона и няма да му се налага да представя неизвестно какви уважителни причини в неизвестно какви срокове.

Друго сигурно е, че Изборният кодекс ще бъде променен в следващия парламент и задължителното гласуване в този му вид няма да съществува. Така крайният ефект от задължителния вот е, че "ще сме излъгали хората и ще сме похарчили едни пари на вятъра", смята член на ЦИК.