Президентът трябва да има правото да внася в Народното събрание вот на доверие или недоверие към правителството. Това е една от идеите на кандидата за президент на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов за разширяване правомощията на държавния глава. Тя бе съобщена на срещата на Каракачанов и кандидата за вицепрезидент Явор Нотев с ръководството на КНСБ.

Президентът трябва да има право на законодателна инициатива, категоричен е лидерът на ВМРО. Не е справедливо Бат Сали, попаднал случайно в парламента, да може да внася проектозакони, а президентът, избран мажоритарно, да не може,

Третото му предложение гласи, че президентско вето по въпроси на външната политика и националната сигурност трябва да се преодолява не с обикновено, а с квалифицирано мнозинство.

Каракачанов изложи и виждането си за много но-активна намеса на президента в обществено-политическия живот на страната. Ако партиите не желаят да го слушат, да излиза с обръщение след обръщение, да е през ден в парламента, да организира кампании и ако и след това няма ефект - да насрочва референдум.

С референдум България можеше да спаси нарочените за закриване реактори на АЕЦ “Козлодуй”, убеден е кандидатът на ПФ. От ВМРО били събрали над 500 хил. подписа за референдум за съдбата на централата. Е, как, след като народът каже “не”, някой от Брюксел ще ни накара да я затворим, заяви Каракачанов.