Направено е откритие на петрол в блок "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море, съобщи френската компания "Тотал", която в петък представи финансовия си отчет за третото тримесечие на 2016 г.

"Това открива нов сценарий", посочва се лаконично в отчета, който на практика опровергава появилите се в български медии твърдения за сух кладенец и липса на находище в територията.

От българското представителството на френската компания не можаха да дадат повече информация по въпроса, а само казаха пред Mediapool, че анализите на взетите при извършения това лято сондаж проби продължават.

Проучването в сондажа "Полшков-1” започна през април 2016 г. То бе извършено от нает от американската фирма "Нобъл Дрилинг Холдинг" сондажен кораб. Работата по сондажа приключи през август. Той е един от двата, планирани в блока "Хан Аспарух", за да дадат повече информация, която ще помогне за калибрирането на моделите на геолозите и ще потвърди данните за наличието на въглеводороди в блока, получени при сеизмичните проучвания в началото 2014 г., и тяхната интерпретация.

Макар на потенциалното находище да се разчита да осигури природен газ за нуждите на страната, още при сеизмологичните изследвания се появи изненадата за съществено наличие на петрол, което сега се потвърджава. За природен газ обаче нищо не се посочва, но това не означава, че няма такъв.

Положителният резултат за наличието на петрол вероятно ще даде на акционерите импулс да проведат втория планиран сондаж в блока още идната година след като първият сондаж се отложи с една година заради срива на цените на петрола. .

“Тотал Е&П България”, в която "Тотал държи 40 процента, а австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол" – по 30 на сто, получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на нефти газ през август 2014 г. За правото да търси енергийни ресурси консорциумът плати 40 млн. евро бонус на правителството, а инвестиционната му програма в проучванията е за около 1 млрд. лв.