Златно съкровище, намерено от иманяри стои зад зверското убийство на възрастния дядо Хакъ Халил от руенското село Люляково. Старецът бе пребит до смърт с камъни като куче, а трупът му захвърлен в гората. Ден по-късно полицията разкри и задържа убиеца Ремзи Мустафа, който се оказа закоравял пандизчия. По време на убийството извършителят отново е бил в затвора, но бил пуснат за три дни в домашен отпуск.

Въпреки че екзекуторът бе заловен, близо половин година ченгетата се опитваха да разплетат мотивите за зверското убийство. Тайната е била разкрита тези дни от разследващи, които се натъкнали на сага, достойна за холивудски трилър.

Дядо Хакъ и затворникът Мустафа се знаели от както се помнят и били приятели, въпреки разликата във възрастта им. Преди около 30 години двамата подхванали да иманярстват. Купили си металотърсач и пълен набор с оборудване. Бродили всеки ден по гори и планини, влизали в пещери, копаели щом металотърсачът покажел, че са на прав път. Така изминали години, но един ден късметът им се усмихнал и те открили гърне със златни жълтици. Поделили си само част от имането, а другата останала при дядо Хакъ. Старецът обещал да я пази и един ден да си поделят с Ремзи и нея.

Младият мъж обаче се запилял по затворите и прекарал години зад решетките. През март тази година той решил да си потърси дяла от съкровището. Така още при първия домашен отпуск се метнал на колата и пристигнал в Люляково посред нощ. Потропал на вратата и поискал дължимото. Дядо Хакъ обаче се опънал и казал, че няма нито пари, нито злато. Щом видял, че гостът е пиян и започва да става агресивен, той му обещал, че ще уредят сметките, но след месец, тъй като чакал пари от свои близки от Турция. Ремзи обаче бил непреклонен, настоявал да получи пари в кеш на секундата. Тогава старецът предложил да отидат заедно до Айтос при негови приятели, от които да вземе заем. Така и направили. В Айтос обаче Хакъ намерил само 1000 лева, които дал на бившия си ортак. На връщане към Люляково двата се скарали отново в колата. Тогава Ремзи спрял край пътя, измъкнал дядо Хакъ от колата и започнал да го удря свирепо с камъни, докато възрастният мъж спрял да мърда. После завлякъл тялото му в близкия дол и го изхвърлил, а отгоре му натрупал клони и храсти.

Съпругата му подала сигнал в полицията, че Хакъ е изчезнал, след като той не се прибрал цяла нощ. Няколко часа по-късно трупът му бил открит, а на следващия ден ченгетата спипаха и убиеца.