Парламентът прие на първо четене законова промяна, с която се ограничава издаването на лицензи за обществен транспорт. Така един и същи превозвач ще може да превозва само пътници или товари.

Към настоящия момент един и същи превозвач може да има два лиценза, с които са му предоставени едни и същи права по отношение на превозите на територията на страната. На практика в тези случаи никога не може да се определи при извършването на конкретен превоз, по кой от двата лиценза превозвачът черпи права, което изключително затруднява извършването на контрола. Настимир Ананиев от Реформаторския блок коментира промените:

Мерките са насочени срещу незаконната търговска дейност, срещу хитретците, които се опитват да изкарват пари на гърба на разработени линии, да тръгват малко преди определените превозвачи, за да могат да им вземат част от бизнеса.

Иван Вълков от ГЕРБ е категоричен, че трябва да има и по-високи санкции.

Завишаване на глобите за нерегламентираните превози на стоки и товари - тогава, когато няма лицензи и тогава, когато няма наличност на необходимите превозни документи. Даване на възможност на общинските съвети да определят размера на глобите за пътници, които са без билети и без такива превозни документи, каза той. 

Димитър Горов от БСП е на мнение, че не трябва да се подценява социалният ефект.

Трябва да помислим по отношение на „малкия" - на този, който пътува, защото тези хора, които търсят варианти да намалят разходите си, също са важна част от обществото и те плащат иначе билетите си, заяви депутатът. 

Част от промените в закона дават правомощия на съответните общински съвети да определят и размера на глобите за превоз на пътници, които пътуват без билет.

Днес се очаква се министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова да отговаря на въпрос, относно предаването на турски граждани на Република Турция. Очаква се вицепремиерът Томислав Дончев да даде разяснения за усвояването на европейските средства. На въпроси на депутати ще отговарят общо шестима министри.