Новият висококачествен SUV Ford Edge осигурява първокласен комфорт, модерни технологии в помощ на водача и водещо в класа пътно поведение.

„Просторният и високотехнологичен Ford Edge отговаря на клиентското търсене в Европа за по-премиум SUV на Ford“, заяви Роланд де Ваард, Вицепрезидент маркетинг, продажби и услуги във Ford-Европа. „Предлагайки модерен стил с внушително присъствие и отлично оборудване, Edge прави последните технологии и премиум качеството по-достъпни за растящия брой SUV клиенти в Европа.“

Ford планира да продаде над 200 000 SUV автомобила в Европа през тази година – 200% ръст спрямо 2013 г. Клиентското търсене на SUV расте – за първи път миналата година SUV сегментът стана най-продаваният в Европа с 24% ръст на годишна база.

Базиран на материалите дизайн
С хармонични, висококачествени материали и авангарден дизайн интериорът на Ford Edge създава премиум усещане от момента на отварянето на вратите. Дръжките на вратите, бутоните за управление от волана, въздуховодите и поставките за чаши са от сатениран метал, а централната конзола е в черен гланц. Останалите компоненти също са от меки и приятни на допир материали. Висококачествена кожа покрива подлакътника, волана и топката на скоростния лост.

Инструменталният панел и централната конзола се допълват взаимно по отношение на дизайн и функционалност. В горната част на таблото и под пасажерската седалка се намират отделения за предмети. Пасажерите могат да избират между 7 цвята на амбиентното LED осветление в пространството за краката и отделенията за вещи.

Седалките и интериорните детайли са с отличителен вид във всяко от различните три нива на оборудване Trend, Titanium и Sport. Кожата се предлага в три различни цвята, за да отговори на индивидуалния вкус на клиента – Ebony, Ceramic и Cognac.

Спортните седалки могат да се поръчат в комбинация от Кожа & Miko®-Dinamica – еко материал от преработен полиестър, с който са акцентирани страничните подпори за допълнителен комфорт и спортно излъчване. При Titanium Sport стандарт са металните прагове с осветено лого Edge.

Удобство
Високото оборудване включва отопляеми предни и задни кожени седалки за подобрен комфорт в студеното зимно време и вентилирани предни седалки за пътниците в горещите дни, насочвайки студения въздух от климатика през перфорацията на кожата на седалките. Отопляемите волан и челно стъкло помагат на водачите в студените утрини, но през зимата често срещан е и друг проблем – ниското слънце. За да предотврати заслепяването, Edge е оборудван с плъзгащи се сенници.

Просторният панорамен покрив е с два стъклени панела, които допълват просторното, отворено и въздушно усещане в купето. Предният панел се плъзга назад, като осигурява три пъти по-голям отвор от конвенционалния панорамен покрив. Покривът е проектиран така, че дори открехнат, предотвратява навлизането на вода и шум в автомобила, вкл. при порой. Може да се използва електрически сенник, когато стъкленият покрив не е необходим или когато купето трябва да остане хладно.

Всеки сантиметър от интериора на Edge е използван максимално функционално. Комфортът на задните седалки е подобрен посредством водещо в класа място за главата (1032 мм) и за раменете (1536 мм) – по-добри от по-големи конкуренти като Audi Q7 и Volkswagen Touareg. Мястото на предните седалки също е сред най-доброто в класа.

Бутонът за електронната ръчна спирачка оптимизира мястото на централната конзола, на която се намират също регулируемите поставки за чаши и достатъчно голямо ниша за съхранение на книги, играчки и таблети. Жабката е дори още по-голяма.

Мястото за багаж от 1847 литра при спуснати задни седалки е сред най-голямото в сегмента, а допълнителни места за багаж има около арките на колелата. Дори мястото около резервната гума е използвано максимално – там се разполага практичен органайзер за инструменти.

Върхова рафинираност
Инженерите са минимизирали шума, вибрациите и твърдостта (NVH) във Ford Edge чрез тристъпков подход за по-рафинирано и отпускащо пътуване за клиентите, като основният фокус върху намаляването на NVH включва:
- Разработка на устойчива каросерия, която намалява усукването;
- Оптимизиране на двигателите за редуциране на тракането, най-често асоциирано с дизеловите агрегати;
- Настройка на всмукателната и изпускателната система за намаляване на натрапчивите шумове.

Инженерите допълнително са подобрили изолацията на купето от шумовете от двигателя и пътя чрез:
- Протектор на шасито, аеродинамичната предна броня, дизайн на външните огледала и задния прозорец с цел неутрализиране на шума;
- Шумопоглъщащ материал за тапицерията на тавана и интериорните панели;
- Шумоизолиращи предно и предни странични стъкла, както и панорамен покрив
Аеродинамично предно стъкло и А-колони.

Въведена е модерна технология за Активен контрол на шума, която работи по сходен на антифоните начин. Три микрофона, разположени в купето, следят за шума в интериора. Системата насочва обратни звукови вълни през аудиосистемата, за да неутрализира звука от двигателя и подобри атмосферата в кабината, дори когато аудиосистемата е изключена.

Модерни технологии и безопасност
Ford SYNC 2 с гласови команди помага на водачите да управляват телефона, аудиосистемата, климатика и навигацията, използвайки разговорен език. Полезна опция за семейни пътувания е показването на списък с ресторанти, казвайки “I’m hungry” или търсенето по име на забележителности или любими места.

SYNC 2 с помощ при аварийни ситуации директно свързва пасажерите в колата с местната служба за спешна помощ в случай на инцидент, на съответния за региона език. Стандартни за Edge Sport и налични за Titanium са навигационната система и премиум аудиосистема Sony с 12 говорителя и събуфер.

Новият Ford Edge използва камери, радари и ултразвукови сензори за поддържането на 18 модерни технологии, намаляващи стреса при шофиране:
- Асистент за превенция на сблъсъци и засичане на пешеходци, който прилага спирачките при възможен удар с друг автомобил отпред и е проектиран да засича пешеходци на или в близост до пътя, като отново задейства спирачките при възможен сблъсък;
- Адаптивни LED фарове, при които ъгълът на лъча се настройва спрямо условията на шофиране
Незаслепяващите дълги светлини засичат, ако има автомобил отпред, независимо от посоката му на движение, и пренасочват към други зони светлината, която би могла да ги заслепи.

Сензорните технологии в новия Edge улесняват успоредното и перпендикулярно паркиране, излизането от паркомясто, оказват странична помощ при паркиране и предупреждават за страничен трафик.

Новият Ford Edge се предлага с широкообективна камера, която помага на водачите да виждат зад ъгъла, използвайки 1-мегапикселова камера в предната решетка, която показва гледката от ляво и от дясно на цветния 8-инчов тъчскрийн. При липса на видимост на кръстовище или при излизане от магистрала, камерата помага на водачите лесно да видят приближаващи автомобили, пешеходци или велосипедисти. За максимална видимост, в предната решетка дискретно е вградена пръскачка под високо налягане, която почиства лещата на камерата, когато се активират чистачките на фаровете.

Edge предлага също технология за интелигентно ограничение на скоростта, която сканира пътните знаци и настройва педала на газта, като помага на водачите да спазват законовите ограничения и избягват глобите. Когато разрешената скорост се увеличи, системата позволява на водач да ускори, без да надхвърли ограничението.

Останалите системи в помощ на водача в новия Edge включват Индикация за мъртвия ъгъл, Разпознаване на пътните знаци, Помощ за спазване на лентата и Предупреждение на водача. Напълно регулируемият 3D дигитален инструментален панел позволява на водачите да персонализират информационния дисплей по свое усмотрение.

Edge е първият автомобил на Ford, проектиран да покрие новите стандарти на Euro NCAP от 2016-та за 5-звездна защита на пасажерите и пешеходците. Ултра здравата стомана съставлява 44% от каросерията.

Предните предпазни колани са с обтегачи и ограничение на натоварването, които намаляват напрежението върху пасажерите при тежък челен сблъсък и минимизират нараняванията от колана. Edge предлага също надуваеми задни колани, които бързо се надуват в случай на инцидент и разпределят силата на удара върху пет пъти по-голяма площ от конвенционалния колан.

Модерно пътно поведение
Конструиран върху успешната платформа на Ford за Mondeo, Galaxy и S-MAX, Ford Edge е разработен да доставя водеща в класа динамика. Удоволствието от шофирането и добрата маневреност се дължат на усъвършенстваната адаптивна система за кормилно управление, която променя характеристиките си спрямо скоростта на движение. При ниски скорости, като паркиране или минаване през тесни пространства, системата прави автомобила лесно управляем и маневрен. При по-висока скорост, Edge се държи стабилно и прецизно изпълнява командите на водача.

Водачите с по-динамичен стил на шофиране могат да превключат на спортен режим, който увеличава чувствителността на волана. Така при висока скорост съвсем леки завъртания са достатъчни за умело шофиране по планински пътища със завои. Това прави Edge изключително добър за бързи и предизвикателни пътища.

Задното интегрално окачване е конструирано от олекотени алуминиеви елементи, високо ефективни амортисьори и втулки, проектирани да минимизират външните шумове и вибрации, повишаващи комфорта, управлението и динамичните характеристики. Задният мост е подсилен от усъвършенствана подрама, която е значително по-здрава от обикновената с U-образен дизайн. Това допринася за отличен контрол на геометрията на окачването и още по-гладка и комфортна возия.

„Автомобилите Ford са със заслуженa репутация по отношение на ненадминатото удоволствие от шофирането, което доставят. С динамичния пакет, разработен за Ford Edge, включващ Системата за адаптивно управление, се поставя нов стандарт в SUV сегмента”, сподели Джо Бакай, Вицепрезидент продуктово развитие във Ford-Европа.

Атлетичен характер
Edge е проектиран да изглежда внушителен и агресивен, като същевременно е увеличено вътрешното пространство. Повишеният пътен просвет открива офроуд възможности, а позицията на седене е с 50 мм по-висока от тази на Ford S-MAX за отлично следене на пътната обстановка.

Голямата хромирана трапецовидна предна решетка допринася за внушителното излъчване на SUV автомобила. Дизайнът се подчертава и от големите фарове със стилни LED дневни светлини. Аеродинамичната позиция на предното стъкло събира погледи, дори когато колата е спряла. Повдигната линия и широките арки на калниците подчертават мощта и характера на автомобила. Долната част на вратите обгръща праговете, което ги прави по-тънки и улеснява слизането и качването в автомобила.

LED стоповете минават по ширината на задния капак на Edge, осигурявайки премиум и модерна визия. Задният прозорец е леко наклонен и завършва с високо монтиран спойлер, допринасящ за динамичния вид на каросерията. Хромираните накрайници на изпускателната система засилват спортната и агресивна визия.

Мощни и икономични двигатели
Във Ford Edge са използвани най-новите технологии на задвижване, за да се постигне максимална ефективност, понижен разход на гориво и CO2 емисии. Новият Edge се предлага с избор между два високотехнологични 2.0-литрови дизелови двигателя: със 180 к.с. и ускорение 0-100 км/ч за 9.9 секунди и максимална скорост 200 км/ч и с 210 к.с. Bi-Turbo версия, която ускорява 0-100 км/ч за 9.4 секунди и максимална скорост 211 км/ч. И двата двигателя са със среден разход от 5.8 л./100 км и CO2 емисии от 149 г/км. Интелигентното регенеративно зареждане на акумулатора и Автоматичната Старт-Стоп система понижават разхода на гориво.

Иновативните аеродинамични характеристики включват предни въздуховоди, които насочват въздушната струя през отвори в предната броня и я изкарват в предните калници. Така се създава въздушен поток, който намалява съпротивлението и подобрява аеродинамиката. Циркулацията е подобрена от въртенето на предните колела.

2.0-литровият TDCi двигател със 180 к.с. е оборудван със 6-степенна ръчна трансмисия, а версията с 210 к.с. – с 6-степенна автоматична PowerShift трансмисия с възможност за ръчно превключване чрез планки от волана.

Всички двигатели използват интелигентната система на Ford за задвижване на четирите колела, която разпределя въртящия момент между задвижващите колела за по-добро сцепление с настилката, особено при неблагоприятни пътни условия. Системата събира информация от 25 сензора и изчислява какво е сцеплението на всяко колело с пътя, като може да настрои въртящия момент в съотношение 50/50 между предния и задния мост за 20 милисекунди – 20 пъти по-бързо от човешко мигване.

Интелигентната 4х4 система на Ford превантивно насочва мощността, за да се избегне превъртане на колелата, улеснявайки водача и доставяйки комфортно и спокойно пътуване. От ефективното разпределениe на въртящия момент системата пести гориво, намалява CO2 емисиите и износването на гумите в сравнение с обикновените системи за задвижване на четирите колела.