В резултат на неверните данни предоставяни на ИАРА е изплатена субсидия на еднолично търговско дружество в размер на 59 272 лв. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг във връзка с акция на ДАНС и прокуратурата в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), при която бяха задържани три длъжностни лица, предаде "Фокус".Говорителят на гл. прокурор уточни, че злоупотребата, извършена с неверни средства се отнася за периода март – октомври 2015 г. „Касае се за еднолично търговско дружество „Капитан Z“ ЕООД – Бургас, управлявано и представлявано от г–жа Бонка Тодорова, което дружество е представлявало неверни сведения пред ИАРА“, коментира Румяна Арнаудова и уточни, че неверните сведения, които са били предоставяни са във връзка с мярка 1.1 - публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни действия от приоритетна ос № 1 „Мерки за приспособяване на българския риболовен флот“ по ОП „Развитие“ в сектор „Рибарство“, коментира Арнаудова.

Тя обясни, че част от неверните сведения са били предоставяни от това дружество, за да бъде допуснато за участие в програмата и въз основа на тези данни да получи субсидия са.

Говорителят на гл. прокурор даде пример, че дружеството е предоставяло невярна информация, че има дадено разрешение за улов на калкан за период от 2 години.