Всеки българин дава от джоба си по 248 лева годишно за здравеопазване, като в това число не влизат парите, които плащаме за здравно осигуряване. Това показва нова статистика, информираха днес от Българския лекарски съюз, откъдето поискаха бюджетът на здравната каса за догодина да бъде увеличен с 273 млн. лева.

Според председателя на съсловната организация д-р Венцислав Грозев здравеопазването ни е на ръба на пропастта, а големият размер на неофициалните плащания показва колко е недофинансирана системата у нас.

Освен повече пари за здраве, от Българския лекарски съюз поискаха и отпадане на лимитите при болничните бюджети. Планираният бюджет на здравната каса за догодина за съжаление не е по-голям от тазгодишния, дори в отделни моменти е по-малък, изтъкна председателят на съсловието д-р Венцислав Грозев по време на кръгла маса, организирана във връзка с Протестния ден на европейските лекари, предаде Дарик.

Лекарите настояха за повече пари в извънболничната помощ и повече направления за най-често назначаваните изследвания.

Според Световната здравна организация 44% от общите разходи в здравеопазването у нас са за сметка на пациента. За сравнение, средният процент в страните членки на Европейския съюз е 16,6 на сто.