Повече от 1000 души в България чакат за трансплантация на различни органи. Това стана ясно от думите на директора на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев по повод Европейския ден на донора и 30 години от първата трансплантация на сърце в България. По думите му 87 000 са чакащите в Европа, като всеки ден 16 от тях умират, поради недостиг на донори. Според него трансплантацията е единственият шанс за хиляди хора, въпреки че това не е най-сложната операция, но обединява усилията на високо специализирани специалисти. Проф. Начев обясни, че трансплантацията е сериозно изпитание и за семействата на донорите, защото трябва да проявят качества като жертвоготовност, състрадателност и великодушие. Директорът на болничното заведения поясни, че за периода от 2003 г. до момента на 48 човека е извършена сърдечна трансплантация. 
Пред журналисти проф. Генчо Начев заяви, че причината за това, че сме на последното място по донори на милион от населението не е че хората не са склонни да даряват, а в организацията. По думите му финансово тази дейност вече е осигурена, но целият проблем е недостигът на донори. Според него институциите като църквата или въобще вероизповеданията трябва също да се включат. Попитан как се избират пациентите, които ще получат донорски орган, проф. Начев обясни, че има специални скали, според които се степенува и на първо място стоят медицинските показания за спешност. Той даде пример с това, че един болен с изкуствено сърце е водещ в листата за трансплантация. На второ място е биологичното съвпадение между донора и реципиента и след това на базата на изследване за биологична съвместимост, се определя най-подходящият.
Проф. Людмил Бояджиев допълни, че за да стават големите стъпки в медицината, трябва държавата да го иска. Според него трябва политиците да разбират необходимостта от това, което трябва да се случи и да подкрепят тези процеси. По думите му донорството в България няма да прогресира, защото институциите, занимаващи се със здравеопазване, третират българския пациент и са под всякаква критика. 
Зам.-директорът по лечебната дейност и Началник на Клиниката по сърдечна хирургия към УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Димитър Петков заяви, че от 2003 до 2016 г. болницата има най-добри резултати през 2015 г., когато са били трансплантирани 7 пациенти и до 30-тия следоперативен ден има 0 смъртност. По думите му и до момента липсва финансиране за системите за подпомагане на камерната функция на сърцето или за т.нар. изкуствени сърца. 
Проф. Георги Царянски, Началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение, допълни, че до момента в света са извършени повече от 160 000 сърдечни трансплантации. По думите му донорите в България са 2,9 на милион популация, което действително ни поставя на последно място. Той уточни, че при над 50% от пациентите, трансплантацията е извършена във времето от 6 до 12 месеца след включването им в листата на чакащите, при 3% е от 1 до 6 месеца и при един пациент е под един месец. 
Целта на общественото отбелязване на Европейския ден на органното донорство и трансплантация е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и представяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността, за да се подтикне обществото и неговите членове към вземане на информирано решение за органно донорство.