Село Сребърна и намиращото се до него едноименно езеро-резерват са пред екологична катастрофа. Това разкри пред БНТ кметът на силистренското село Георги Иванов.

Причина за притесненията са неработещи канализация и пречиствателна станция. "При евентуални порои шахтите могат да прелеят, а мръсната вода да тръгне по улиците на селото и да се влее в езерото-резерват", добави кметът.

Пречиствателната станция и канализацията са построени преди 6 години със средства от държавния бюджет, но така и не функционират заради разместени тръби, пропаднали шахти под нивото на терена, обратни наклони и затлачени участъци.

По разпореждане на екоинспекцията ямите за аварийни ситуации са затворени. Близо 700 сгради в селото са свързани с неработещата канализация и въпреки че има забрана, водата от домакинствата се влива в тръбите.

"Това е една заложена екологична бомба и се опитваме с екоминистерството да решим проблема в най-кратък срок. Съгласно лабораторните изследвания към момента няма нарушения на химическия състав на водата", заяви зам.-кметът на Силистра Емил Гойчев.

"При един голям проливен дъжд канализацията се пълни, тия помпени станции ще се препълнят и водата ще отива директно в резервата", добави кметът на Сребърна Георги Иванов.

Ремонтът на канализацията и пречиствателната станция ще струва 390 хил. лв., които общината няма. Тя ще търси помощ от държавата за разрешаване на проблема възможно най-скоро.