Пускат ги през обходи да не пречат на трафика

Тировете в западния край на по автомагистрала „Хемус” ще бъдат спирани през зимата, за да не пречат на трафика на другите автомобили и на почистването на снега. Това обявиха строителният министър Лиляна Павлова и шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров по време на представянето на готовността за поддръжка на републиканската пътна мрежа през студените месеци от годината.

„Заради ремонтите на тунелите „Витиня” и „Ечемишка” трафикът ще бъде затруднен, за това при необходимост товарните камиони

ще бъдат спирани на няколко места”

обясни Лазаров. „За идващите от Видин и Мездра към София това ще става около Ботевград, а движещите се от Плевен, Русе и Варна към столицата, ще бъдат спирани при Зелин в равната част на автомагистралата. Откъм София ще бъдат спирани при една от бензиностанциите преди виадукт „Елешница”, между Яна и виадукта. Те ще чакат там или докато се изчисти платното, или при голям наплив до пълното изтегляне на леките коли от магистралата. При необходимост ще бъдат пускани и по старото трасе на първокласния път или през Искърското дефиле”, добави пътният шеф.

Министър Павлова определи поддръжката на автомагистрала „Хемус” като най-голямото предизвикателство през зимата. Тя дори намекна, че тежките камиони постоянно ще се отбиват по обходните пътища.

По думите й до 1 ноември всички фирми, ангажирани със зимното поддържане на пътищата, трябва

да са привели техниката в готовност

и да са осигурили необходимите материали за обработката на настилка. Павлова информира още, че са сключени договори за поддържане на пътищата за всички области. Необходимите машини за поддържането на пътищата през зимата са над 3000. Повечето от тях са камиони, които за около един работен ден могат да бъдат преоборудвани за работа през зимата.

Шефът на АПИ инж. Лазаров уточни, че през следващата седмица ще има регионални междуведомствени срещи за проверка на готовността на техниката за посрещането на зимата. Той напомни, че зимното почистване през миналата година струваше над 60 млн. лева, а индикативният бюджет за тази дейност всяка година е около 65 млн. лева.

От началото на 2016 г. 650 км шосета с нов асфалт

Над 650 км пътища са ремонтирани от началото на годината пътищата от националната пътна мрежа с целево финансиране от държавния бюджет, съобщи още министър Лиляна Павлова.

През 2016 г. са били инвестирани 400 млн. лева за ремонти, като от тази сума 70% са с насочени за пътищата в Северна България. „Най-голяма част от този дял от парите са били за ремонт на пътния участък Видин-Враца. Сериозни инвестиции има в област Разград и в населените места около Разград, и в цяла Северна България. Над 15 са ремонтираните малки мостове”, поясни министърът. Павлова, посочи още, че до края на годината ще бъдат използвани всички хубави дни, за да продължат ремонтите по пътищата.

Инж. Лазар Лазаров допълни, че са ремонтирани 28 пътни участъка, мостове и тунели в областите Велико Търново, Видин, Добрич, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен, както и на магистралите „Тракия“ и „Хемус“.